Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Aproape totul despre bacteriile lactice (II)

Utilizarea bacteriilor lactice în zootehnie este un lucru cunoscut de acum. Noutatea pe care o supunem atenţiei o reprezintă noile varietăţi aflate pe piaţă şi cu deosebire preţul scăzut al produselor autohtone în comparaţie cu cele aduse din import.

Cum se naşte o idee

„Ideea produsului Avilact mi-a venit după ce am văzut la o fermă pui de găină afectaţi de coccilioză, o boală care produce eliminare de sânge în fecale. Cum eu obţinusem deja Suinlact, m-am gândit să administrez şi puilor un amestec de bacterii lactice. Surpriza a fost mare când am văzut că, în numai trei zile, păsările s-au vindecat, fără administrarea de antibiotice. Apoi a început cercetarea şi am stabilit, în final, actuala formulă a unuia dintre cele mai solicitate produse“ – afirmă inventatoarea Aurelia Soare, şefa laboratorului de Biotehnologii de la IBNA. 

Astfel au fost eliminate produsele chimice, care afectează ficatul de pui şi, de aici, sănătatea omului care-l consumă. Doamna Soare susţine că, la ora actuală, toţi crescătorii mari de păsări din România folosesc Avilact. De asemenea, produsul a dat rezultate foarte bune la porumbei şi alte păsări de curte sau crescătorie.

Preţul este în general de 3-4 ori mai mic faţă de alte produse similare din import sau faţă de antibioticele pe care le înlocuiesc.

Pui ologi, puşi pe picioare

Avilact, ca şi celelalte produse, mai are şi o altă calitate, în sensul că fixează calciul în sistemul osos.

Medicul veterinar Marian Albişoru, proprietarul unei ferme avicole din Teleorman, a avut mari probleme cu puii care nu asimilau calciu şi nu se mai puteau ţine pe picioare.
„Din 2.000 de păsări, 800 au fost în această situaţie. Carbonatul de calciu administrat în raţiile zilnice nu a fost metabolizat de puii bolnavi, care nu l-au asimilat. Eu i-am recomandat Avilact.

Ca şi în cazul celorlalte produse obţinute la noi, bacteriile lactice sintetizează acidul lactic, care intră în reacţie cu carbonatul de calciu şi rezultă lactatul de calciu. Acesta se depune în sistemul osos. Vreau să vă spun că, după numai cinci zile de tratament, puii bolnavi s-au ridicat pe picioare şi au putut fi crescuţi până la valorificare“ – ne-a relatat Aurelia Soare.

Aceleaşi rezultate foarte bune au fost obţinute cu produsele destinate fiecărei specii în parte, în cazul purceilor, mieilor şi viţeilor.

Precizăm că toate produsele pe bază de bacterii lactice sunt considerate bioaditivi furajeri, utilizaţi în alimentaţia animalelor, adică un fel de suplimente alimentare naturale, cum se numesc cele destinate consumului uman.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2009

Vizualizari: 9972



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI