Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Apiterapia previne şi tratează orice afecţiune

Apiterapia se poate aplica în cazul unui număr impresionant de boli, cu rezultate uimitoare. „Medicamentele“ naturale de bază folosite sunt: mierea, polenul, păstura, propolisul, lăptişorul de matcă şi veninul de albine.

Mierea se absoarbe foarte uşor în organism

Mierea se poate recomanda aproape oricărei afecțiuni. Este bogată în minerale, enzime și carbohidrați liberi (glucoză și fructoză), care se absorb în organism foarte ușor, fără efort energetic în timpul digestiei, deci ne energizează rapid. În plus, substanțele flavonoide sau polifenolii, care sunt pigmenți vegetali, nu lasă glicemia să crească rapid în sânge, ca la zahăr, și nu deranjează pancreasul.

Pentru că în comerț există game variate de miere, trebuie să știți că există multiple metode care ne pot ajuta să verificăm dacă este sau nu naturală. În primul rând, trebuie să aibă savoare, „buchetul“ de parfumuri al plantelor și florilor vizitate de albine. Cea falsificată este doar dulce și nu lasă arome. Densitatea mierii este de 1,4 ori mai mare decât cea a apei. Într-un pahar cu apă, ea trebuie să cadă la fund. Dacă se împrăştie în tot volumul apei la o amestecare ușoară, nu este naturală. Un alt indiciu este elasticitatea. Trebuie să aibă o mișcare de balans vertical, atunci când curge de pe linguriță.

Un aspect important de reținut este că mierea nu trebuie să fie pusă în lichide fierbinți, deoarece are enzime și vitamine, ambele proteine distructibile la căldură, care se coagulează și se deteriorează.

Polenul, cel mai puternic vitaminizant

Polenul are extraordinar de multe vitamine, iar cele mai importante afecțiuni în care este indicat sunt cele legate de ficat, cele ale aparatului cardiovascular și ale sistemului nervos. Grăuncioarele de polen mai au și alte recomandări tradiționale, precum cele ale prostatei, preventiv și curativ. Sunt indicate și pentru refacerea sportivilor după efort susținut.

Păstura protejază ficatul

Păstura are ca indicații majore bolile hepatice, dar prin faptul că se absoarbe mai ușor decât polenul este recomandat în multe alte afecțiuni, în special în cele grave, unde rezervele energetice ale organismului sunt limitate. Fiind mai acidă decât polenul, are și proprietăți antibacteriene recunoscute. De asemenea, este utilă în afecțiunile avansate, mai dificil de tratat, atât din zona hepatică dar și legate de sistemul cardiovascular sau nervos.

Propolisul, antiviral şi cicatrizant

Propolisul este un alt produs extraordinar al stupului. Albinele îl colectează din natură, substanțele de bază fiind rășini și balsamuri adunate de pe mugurii copacilor sau de pe scoarța lor. Copacul preferat de albine este plopul, care are substanțe protectoare foarte utile, antivirale, antimicrobiene, antiparazitare, cicatrizante și altele.

Lăptişorul de matcă stimulează producţia de sânge

Lăptișorul de matcă este un aliment ideal, care conține aproape tot ce este necesar pentru menținerea sau recâștigarea sănătații. Este bogat în nutrienți de tot soiul, vitamine, aminoacizi esențiali, enzime, minerale și peptide. Toate acestea tratează afecțiuni multiple, dar cel mai important lucru este că stimulează producția de sânge la nivelul măduvei osoase. De aceea, este ideal pentru tratamentul anemiilor, atunci când globulele roșii sunt în cantitate mică, dar și pentru producția globulelor albe și a trombocitelor.

De asemenea, este un bun antiviral și antibacterian, dar este util și în caz de infertilitate ori în probleme hepatice, fiind un excelent regenerator celular.
Prospețimea sa poate fi verificată cu ajutorul unei lupe. Dacă pe suprafața sa apar un fel de microgranule de lăptișor concentrat, produsul este foarte bun.

Venin de albine ca terapie

Se recomandă în special în afecțiunile reumatice, dar și în scleroza multiplă, în nevralgii – în special cele afrigore –, în pareze faciale afrigore sau lumbago. Lista indicațiilor veninului de albine este lungă, iar tratamentele se aplică numai de un medic specializat în apiterapie, sub diverse metode: cremă, acupunctură, fizioterapie, veninul injectabil în doze homeopatice. Aceste terapii nu se recomandă persoanelor alergice la venin, cardiace, celor care suferă de boli într-o stare avansată, cu febră sau care urmează un tratament cu cortizon. 

Cocteilurile apicole trebuie individualizate

În general, toate produsele apicole au acțiune universală, în sensul că fiecare celulă a corpului nostru are nevoie de carbohidrați – din miere și din polen – aminoacizi, care se găsesc în lăptișor, polen și păstură, dar și de minerale, din propolis și miere. Cocteilul apicol, cel care previne sau tratează afecțiunile, trebuie să fie individualizat, deoarece la un pacient care suferă, de exemplu, de o afecțiune hepatică se recomandă să predomine păstura și mai puțin mierea.

Cantităţi zilnice recomandate

Este bine ca aceste produse să fie consumate zilnic, în cantități adaptate de la caz la caz, pentru a preveni afecțiunile. Sortimentele apicole se pot consuma atât individual cât și în amestec.

Miere - 30-40 g; polen – trei, cinci lingurițe; păstură – una, trei lingurițe; lăptișor de matcă – 1, 2 g; propolis – 2, 3 g brut sau o picătură/kg/corp împărțită în mai multe porții, după mese.

Gabriela Niculescu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2011

Vizualizari: 1049



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI