Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

APIA, al patrulea an în slujba agricultorilor

Profit de spaţiul pus la dispoziţie de revista „Lumea Satului“, pentru a vă transmite câteva gânduri la sfârşit de an, un an cu multe realizări – aş spune înainte de toate. Mulţumesc, încă o dată, acestei prestigioase reviste pentru obiectivitatea şi profesionalismul cu care a reflectat realităţile agriculturii româneşti şi, nu în ultimul rând, realităţile din Agenţia pe care o conduc.

Multe aş avea de spus despre activitatea noastră, a colegilor din teritoriu în mod deosebit, dar am să mă rezum la a prezenta principalele activităţi şi acţiuni desfăşurate în anul care tocmai se încheie.

Sprijinul financiar acordat fermierilor din bugetul Uniunii Europene reprezintă o importantă sursă de capitalizare a activităţilor agricole. În plus, România alocă de la bugetul statului o sumă suplimentară fermierilor din sectoarele vegetal şi zootehnic. Pe lângă aceste subvenţii directe, statul român alocă ajutoare de stat pentru promovarea şi susţinerea calităţii producţiei agricole.

Realizări 2010

Absorbţia fondurilor destinate agriculturii şi gestionate de APIA a urmat un trend ascendent, astfel că în 2010 s-a ajuns ca aceasta să fie realizată în proporţie de peste 98%, ceea ce mă determină să apreciez  activitatea Agenţiei în acest an ca fiind de excepţie. Am reuşit pentru prima dată să intrăm în normalitate din punct de vedere al calendarului efectuării plăţilor, mai ales a plăţii unice pe suprafaţă, celelalte măsuri decurgând întotdeauna în ritm normal. Astfel, în 2010, au fost efectuate plăţi pe suprafaţă aferente Campaniei SAPS 2009, în valoare totală de 610.698.990,33 de euro, ceea ce înseamnă, cum spuneam, o rată de absorbţie de 98% din suma totală alocată pentru această campanie.

În cadrul aceleiaşi Scheme de plată unică pe suprafaţă, APIA a efectuat plăţi în avans în sumă de 205.699.608,58 euro din pachetul financiar de 700.424.000 euro alocat României pentru Campania 2010.

Măsuri de piaţă

Pentru astfel de măsuri au fost efectuate plăţi în valoare de 106.043.415,4 euro, din care 8.590.653,89 euro aferenţi anului financiar 2011.

Referitor la măsurile de piaţă derulate de APIA, în acest an s-au înregistrat creşteri semnificative ale gradului de absorbţie, respectiv ale alocării fondurilor de către Comisie. Creşterea acestor plafoane a fost determinată de condiţiile specifice din România, prin introducerea unor programe cu impact social, măsuri de sprijin în sectorul viti-vinicol, restituţii la export, măsuri de promovare a produselor agricole şi a vinurilor pe pieţele ţărilor terţe, programul naţional apicol.

Din plafonul de 100.000.000 euro aferent anului financiar 2011 (16 octombrie 2010 – 15 octombrie 2011) alocat pentru măsurile de piaţă, s-au efectuat în acest an plăţi în valoare de 8.590.653,89 euro, rezultând deja un grad de absorbţie în avans de 8,59%.

Nu în ultimul rând trebuie spus că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a efectuat plăţi de la bugetul naţional, pentru sectoarele vegetal şi zootehnie, precum şi pentru alte forme de sprijin, în valoare totală de 1.165.932.123 lei.

Au fost de asemenea implementate scheme de plată noi, respectiv ajutoare specifice comunitare: ajutorul specific acordat producătorilor de lapte din zone defavorizate şi ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură. În acelaşi timp, au fost acordate şi ajutoare de stat pentru motorina utilizată în agricultură, pentru producătorii agricoli din sectorul creşterii animalelor, pentru realizarea angajamentelor asumate în favoarea bunăstării şi protecţiei porcinelor şi a păsărilor, ajutor de stat în vederea colectării cadavrelor de animale şi ajutorul de stat pentru plata primelor de asigurare.

Dialogul cu partenerii

O altă modalitate prin care APIA a venit în sprijinul agricultorilor a fost semnarea de convenţii şi acte adiţionale, cu băncile comerciale şi cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, privind finanţarea capitalului de lucru pentru beneficiarii schemelor de sprijin pe suprafaţă şi pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii schemelor de sprijin din sectoarele zootehnic şi vegetal.

Şi în domeniul comerţului exterior cu produse agricole şi al promovării acestora în anul 2010 sunt de remarcat realizări deosebite: • implementarea unui program de informare şi promovare a produselor agricole procesate pe pieţele ţărilor terţe, cu sprijin financiar, comunitar şi naţional; • punerea în aplicare în cadrul Programului Naţional de Sprijin în sectorul viti-vinicol, cu sprijin comunitar şi naţional, a cinci programe de promovare a vinurilor pe pieţele ţărilor terţe; • creşterea volumului exporturilor de carne de pasăre şi vită, către destinaţii pentru care se acordă restituiri la export, din bugetul comunitar ş.a.

În ceea ce priveşte relaţiile internaţionale, Agenţia a intensificat dialogul cu partenerii din statele membre ale Uniunii Europene, ţările candidate la aderarea la Uniunea Europeană, cu alte state care dispun de un important potenţial de cooperare, precum şi în cadrul organismelor şi organizaţiilor internaţionale cu preocupări în domeniul agriculturii.

Şi, pentru a încheia, fără a avea pretenţia că am epuizat tot ce aveam de spus, trebuie să remarc faptul că nimic din cele de mai sus – realizări sau proiecte în curs de realizare – nu ar fi fost posibile fără implicarea şi priceperea tuturor lucrătorilor Agenţiei, indiferent unde se află – la Centru sau la nivel judeţean şi local – cărora trebuie să le mulţumesc şi să le transmit satisfacţia de a fi realizat atâtea lucruri împreună.

Felicitări tuturor!
Florin-Marius Faur,
Director general

Vizualizari: 1033



֩ Comentarii

 
֠ 1.     anonim -- (8-August-2011 )
cum pot sa obtin un ajutor financiar pentru am planta 1 ha de afini???am inteles ca pentru tineri e mai usor pentru ca intra in categoria micului agricultor?am bani dar nu suficienti pentru a finaliza proiectul...multumesc

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI