Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Apel al organizaţiilor Profesionale

În 2009, cheltuielile de producţie, în cazul sectorului vegetal, se estimează că vor atinge nivelul de 2.373 lei/hectar, sumă ce nu ia în calcul impactul măsurilor de mediu ce trebuie implementate în viitorul apropiat.

Cifra nu conţine costurile cu investiţiile necesare, fără de care agricultorii români nu pot face faţă concurenţei existente pe piaţa comunitară. La acestea se adaugă şi dobânzile mai mari la credite, ţinând cont de faptul că, în anul 2009, banii vor fi mai puţini şi mai scumpi.

Agricultorii nu pot rămâne „insensibili“ la scăderile constante ale veniturilor, mai ales ţinând cont de faptul că se preconizează o scădere a veniturilor şi în următorii doi ani.
În anul 2009, plăţile directe aferente anului 2008 vor veni cu întârziere, aşa cum s-a întâmplat în anul anterior, şi ele nu vor acoperi, de exemplu, şi costurile cu lucrările manuale ce trebuie executate la un hectar cultivat cu plante prăşitoare, cum ar fi floarea-soarelui.

Este cunoscut faptul că, la sfârşitul lunii noiembrie 2008, grâul de panificaţie se vindea la 105 euro/tonă, iar porumbul cu 95 euro/tonă CIF Constanţa, exclusiv TVA, sume derizorii încasate, în raport cu costurile de producţie.

Acordul la care s-a ajuns, în cazul Bilanţului de Sănătate al PAC, permite României să mărească nivelul contribuţiei interne, în plăţile directe, cu până la 50% începând cu anul 2010, măsură ce în contextul actual are repercusiuni destul de grave în desfăşurarea activităţilor din sectorul agricol şi pune în pericol securitatea socială din mediul rural.

Agricultorii nu sunt adepţii unui liberalism excesiv şi nici a unor măsuri de mediu extremiste, în cazul în care numeroşi locuitori ai acestei planete au nevoie acută de hrană.

În consecinţă, Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România – FNPAR şi Federaţia Sindicatelor – AGROSTAR solicită sprijin direct instituţiilor abilitate ale statului, cu privire la:

• utilizarea pesticidelor;

• biocarburanţi şi energia regenerabilă;

• utilizarea biotehnologiilor;

• ridicarea măsurilor impuse la nivel naţional cu privire la pesta porcină;

• prelungirea perioadei de depunere a documentelor necesare accesării ajutorului „de minimis“ în cazul sectorului legume-fructe;

• constituirea fondurilor de sprijin al agricultorilor în cazul schimbărilor climatice, volatilităţii pieţelor, managementului apei etc.;

• implementarea măsurilor de susţinere a agricultorilor în cazul creşterii galopante a input-urilor necesare reluării ciclului de producţie şi scăderii preţurilor produselor primare.

(L.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.1, 1-15 IANUARIE 2009

Vizualizari: 649֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI