Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

APDRP, între realizări şi incertitudine!

Judecând lucrurile cinstit, nici nu există motive de prea multă laudă, dar mai ales de critică la adresa celor care gestionează activitatea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare şi Pescuit (APDRP). Nu ne îndoim că aici s-au comis şi unele erori, dar nu punem mâna în foc că au fost făcute cu rea credinţă. Am ţinut să facem aceste precizări în acest moment delicat, când nişte oameni de bine pun cenuşă în cap celor care conduc în prezent destinele acestei instituţii, încercând să facă loc cu coatele unor potenţiali pretendenţi la nişte fotolii atât de râvnite.

Spunând acestea, să revenim la lucruri mai bune şi să supunem atenţiei rezultatele APDRP, aşa cum se prezintă ele astăzi. Eficienţa activităţii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare şi Pescuit şi, în consecinţă, a conducerii instituţiei se reflectă, în primul rând, în gradul de absorbţie a fondurilor europene, atât a celor acordate României prin Programul SAPARD, cât şi prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013. În acest context, stadiul implementării este cel mai clar argument pentru evaluarea corectă a activităţii Agenţiei.

SAPARD – un program reuşit

În ceea ce priveşte Programul SAPARD, România a reuşit să utilizeze peste 90% din fondurile alocate prin acest program european de preaderare, mai precis, 1,3 miliarde euro. Este de precizat că România este una dintre puţinele ţări beneficiare de aceste fonduri care au avut o absorbţie aproape integrală. Începând cu lansarea programului în anul 2002 şi până în anul 2006 au fost contractate 4.457 de proiecte cu o valoare totală de 1,3 miliarde euro. În termeni de angajare, din totalul sumelor alocate prin Program, respectiv 6.723 milioane euro, au fost încheiate 12.958 contracte în valoare de 2.995 milioane euro, rezultând un grad de utilizare a alocărilor de 44,54%. Până la data curentă, au fost autorizate cereri de plată în valoare de 596 milioane de euro şi au fost efectuate tranşe de plată solicitate de beneficiari, neexistând în acest moment restanţe în cadrul rambursării cererilor de plată.

Finanţări adiacente

În afară de plăţile pentru Măsurile de investiţii pe care le implementează, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit mai efectuează şi plăţile aferente Măsurilor de sprijin pe suprafaţă implementate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Atestare a misiunilor de audit

Pentru aceste Măsuri, până în prezent au fost efectuate plăţi în valoare de 1,2 miliarde euro. Totodată, este de menţionat faptul că APDRP a reuşit performanţa de a verifica cele peste 38.913 cereri de finanţare cu doar 1.400 de angajaţi, în condiţiile în care instituţia a trebuit de fiecare dată să asigure în verificare „principiul patru ochi“ cerut de către Comisia Europeană. Se mai poate adăuga faptul că toate misiunile de audit ale Comisiei Europene au apreciat efortul Agenţiei şi au agreat soluţiile administrative aplicate pentru eficientizare a activităţii. Rezultatele obţinute până în prezent arată o funcţionare corespunzătoare a Agenţiei, unele invective la adresa managerilor fiind injuste şi tendenţioase. De altfel, precizările ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, domnul Mihail Dumitru, au arătat legalitatea întregii activităţi a directorului general APDRP, domnul Mihai Gavril Vădan.

(L.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

Vizualizari: 857֩ Comentarii

 
֠ 1.     Antoniu Poienaru -- (1-August-2010 )
' APDRP a reuşit performanţa de a verifica cele peste 38.913 cereri de finanţare cu doar 1.400 de angajaţi'. Sa mori tu!? Bre,exista centre judene ale APIA,care, cu aprox. 100 de persoane gestioneaza toate masurile, inclusiv cele ale APDRP-ului si au peste 40.000 de cereri. APDRP-ul face supracontrol doar la masurile 211,212,213, 214 si 611. Repet, supracontrol. Uneori, cu copy-paste, bineinteles, la masuratorile facute de Apia, asa, ca intre 'pretini'.

֠ 2.     kesarion -- (2-August-2010 )
Cei care au de-a face cu A.P.D.P.R-ul,stiu ca,ce scrie in articolul de mai sus,e un vis,despre cum ar trebui sa fie.Sunt si ei,acolo,niste oameni,unii mai buni,alti,mai rai,mai cu chef de munca,sau fara...Elementul comun,e ca,toti il privesc pe amaritul care si-a basgat mina in angrenajul lor,ca pe un potential infractor(numai daca nu le este cumva recomandat "de sus","de la partid",pentru ca atunci,se schimba traba (si modul de privire) Concluzia? Sa n-ai de-a face cu ei!

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI