Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Apă românească pentru unguri

Presa a preluat din zbor o ştire senzaţională, cum că apa necesară irigaţiilor în Arad este vândută sub preţul pieţei, la unguri, în timp ce acest judeţ este cel mai afectat de secetă, având 187.250 de hectare calamitate. „Pot să vă spun că nicio cultură din judeţul Arad nu au fost pusă în pericol din cauza contractului de livrare a apei către Ungaria.

Acolo s-a udat atât cât a fost cerut de agricultori. Apoi, contractul prevede alocarea unei cote de numai 5% din potenţialul hidrologic al râului Mureş, iar în caz de secetă severă se poate opri livrarea apei“ – a declarat Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, în cadrul unei conferinţe recente de presă.

Amănunte despre acest subiect a oferit Valentin Apostol, consilier al ministrului agriculturii. Astfel am aflat că filiala arădeană a Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) pompează anual către Ungaria 1,7 milioane de metri cubi de apă din Mureş. Contractul a fost semnat în baza acordului interguvernamental privind exploatarea apelor de frontieră, încheiat de România şi Ungaria la data de 15 septembrie 2003.

„În România se livrează apa la preţuri mai mici decât în Ungaria, pentru că se calculează la fiecare punct de livrare, în funcţie de multe componente, cum ar fi înălţimea de pompare, randamentul şi oamenii care lucrează, precum şi consumul energiei. Preţul stabilit este corect şi a fost publicat în Monitorul Oficial“ – a precizat Apostol.

(T.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 615֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI