Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Apă există peste cerinţele agriculturii

Potrivit specialiştilor care administrează sectorul apelor din România, există rezerve suficiente pentru asigurarea cerinţelor de apă destinate populaţiei, industriei şi agriculturii. În acest moment nu se pune problema aplicării, în bazinele hidrografice, a Planului de restricţii şi folosirea apei în perioade deficitare, chiar dacă regimul hidrologic actual se situează sub valorile normale pentru această perioadă. Practic, în cele 36 lacuri de acumulare există un volum total de 2,84 miliarde metri cubi de apă care asigură satisfacerea tuturor folosinţelor.

Administraţia Naţională „Apele Române“ monitorizează permanent volumul de apă stocat în lacurile de acumulare, astfel încât, pentru perioada următoare, rezerva de apă stocată în acumulări să garanteze asigurarea apei brute la valorile normale pentru toţi utilizatorii: populaţie, industrie, energie, agricultură, piscicultură şi agrement. În prezent, Administraţia Naţională „Apele Române“ asigură resursa de apă necesară pentru irigaţii.

Pe baza debitelor afluente realizate în cursul lunii mai în principalele lacuri de acumulare, a prognozelor hidrologice pentru lunile imediat următoare şi a cerinţelor de apă, resursele de apă pentru alimentarea folosinţelor prin sisteme centralizate vor fi asigurate fără restricţii. Alimentarea cu apă brută a municipiului Bucureşti va fi asigurată fară restricţii, conform scenariului de exploatare, în condiţiile realizării prognozei.

Administraţia Naţională „Apele Române“, prin monitorizarea continuă şi gestionarea adecvată a resurselor de apă existente, estimează că, în scenariul cel mai pesimist, se va pune în aplicare Planul de restricţii şi folosirea apei în perioade deficitare, ceea ce înseamnă o reducere graduală a consumului de apă, dar nu mai mult de 15%.

Raportat la potenţialele efecte socio-economice pe care le-ar produce o astfel de situaţie, în ordine, se va asigura cu prioritate resursa de apă necesară pentru populaţie, industrie şi agricultură.
În condiţiile meteorologice prevăzute (prognoza de lungă durată elaborată de ANM pentru intervalul mai-iulie 2009), pe baza elementelor statistice de lungă durată şi având în vedere situaţia actuală a debitelor, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a actualizat prognoza hidrologică lunară pentru intervalul mai-iulie 2009, care ne dă suficiente motive de linişte.

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2009

Vizualizari: 571



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI