Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

An bun pentru floarea-soarelui

Potenţialul biologic al hibrizilor şi soiurilor de floarea-soarelui vorbeşte despre un minim productiv de 3.000 kg/ha şi un maxim de cel mult 5.500 kg/ha. În 2011, cel puţin la nivelul fermelor mari, recolta a fost mai bună decât în anii trecuţi, la o medie de 2.200 kg/ha, dar mai mică decât se aşteptau specialiştii, în condiţiile aplicării verigilor tehnologice complet şi corect.

Anul acesta, suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui în România, a fost estimată undeva la 980.000 ha. Dacă după centralizarea datelor, lucru care se va întâmpla mai târziu, producţia la unitatea de suprafaţă nu va scădea sub 1.800 kg/ha, putem vorbi despre cea mai mare medie la hectar din ultimii 10 ani. Asta ar însemna că anul agricol a fost unul favorabil şi principalei plante oleaginoase aflate în cultură, în ţară.

Medie bună, în Teleorman

În judeţul Teleorman, media producţiei la floarea-soarelui se situează la 2.200 kg/ha. Valentin Drăgănescu, de la SC Alex Val SRL Scurtu Mare, a cultivat 400 ha şi a obţinut în jur de 2.000 kg/ha. Foloseşte seminţe de la Syngenta, Adagio şi Meldimi, hibrizi tehnologie Clearfield, dar anul acesta, cel puţin în zona în care lucrează, a fost ceva secetă în primăvară, despre care spune că a fost determinantă în recolta obţinută. În Teleorman, a adăugat fermierul, cel puţin în perimetrul în care cultivă, terenul nu este foarte bun pentru floarea-soarelui, maximum de producţie fiind de 2.500 kg/ha.

Peste 2.000 kg/ha, în Dobrogea

SC Holder Trade SRL Baia, Tulcea, a semănat floarea-soarelui pe o suprafaţă de 564 ha, iar producţia nu depăşeşte nici aici 2.100 kg/ha. Şi în Dobrogea, deşi solul este recomandat pentru această cultură, se pare că seceta din august a creat ceva probleme, manifestate în special prin apariţia seminţelor seci. Fermierul Gore Iancu nu s-a declarat însă nemulţumit de producţie.

Un experiment reuşit

Gheorghe Minciună, de la Agrocoral Mircea-Vodă, din Dâmboviţa, a cultivat anul acesta doar 20 ha cu floarea-soarelui. A experimentat pur şi simplu, nefiind cultivator de plante tehnice, dar a obţinut o producţie bună pentru condiţiile din zonă, de 2.500 kg/ha. Este chiar foarte mulţumit de recoltă şi s-ar aventura şi la anul să reia cultura, dar nu pe o suprafaţă foarte mare.

Secetă în Dolj

În Dolj însă, ca şi în sudul judeţului Mehedinţi, anul acesta au fost mari probleme cu precipitaţiile. Ionică Dinuţ, din comuna Ordodel, satul Cornu (Dolj), ne spunea că n-a mai plouat de la sfârşitul lunii iulie, ceea ce a făcut ca seceta să se instaleze deja sever. În această zonă, toate culturile au fost afectate. Ferma sa, Tudin Prod, a avut şi 260 ha de floarea-soarelui, producţia alternând, în funcţie de tarla, de la 1.500 kg/ha la 1.700 kg/ha.

Totuşi, hibrizii nu ating potenţialul biologic descris

Inginerul Constantin Trif, de la SC Granoagro Balta Doamnei, Prahova, a obţinut aproximativ 2.800 kg/ha, o producţie pe care o consideră medie. Mai pe româneşte, nu este foarte mulţumit de recoltă. De altfel, de când cultivă floarea-soarelui şi foloseşte doar hibrizi LG (56.58 şi 56.43), cea mai mare producţie a fost de 3.500 kg/ha, sub posibilităţile biologice ale plantei. În condiţiile în care a aplicat înaltă tehnologie, nu găseşte un motiv pentru care cultura a dat mai puţin randament. S-ar putea ca seceta din ultima vreme, însă nu atât de aspră în Prahova, să fi diminuat recolta. Societatea a valorificat deja mare parte din producţie, la un preţ cuprins între 1,3-1,5 lei/kg. Producţia medie la hectar, în Prahova, este de 1.950 kg/ha.

În schimb, Agromec Vlad-Ţepeş din Călăraşi a renunţat pentru prima dată la floarea-soarelui, după mulţi ani de cultură. Administratorii firmei vor înlocui întreaga suprafaţă cu rapiţă. Motivul este de ordin economic. „Pentru fermierii care practică tehnologie avansată, aceasta nu este rentabilă. Orice i-ai face, iar tehnologia noastră nu se mai pune problema să nu fie performantă, hibrizii şi soiurile de floarea-soarelui nu ajung la potenţialul biologic descris, de peste 4.000 kg/ha.

Maximum de producţie este de 3.000-3.500 kg/ha. Nu ne-ar rămâne, în aceste împrejurări, un profit net la unitatea de suprafaţă care să ne satisfacă. Preferăm cultura de porumb, în condiţiile în care nu discutăm de producţii mai mici de 11-12 tone boabe/ha.“ (Marian Zărnescu, inginer).

Media europeană, peste România

Producţia de floarea-soarelui, la nivelul fermierilor mari din România, depăşeşte media din ţările europene, dar la nivel naţional ne situăm, în multe cazuri, sub recolta obţinută în ţările cultivatoare de floarea-soarelui. Potrivit statisticilor, agricultorii din Serbia, de exemplu, obţin 2,03 t/ha, iar cei din Slovacia - 2,39 t/ha. Alte producţii din Europa şi din lume: Italia - 2,596 t/ha, Grecia - 2,577 t/ha, Austria - 2,544 t/ha, Africa de Sud-1,3 t/ha, Franţa - 2,36 t/ha, Ungaria - 2,16 t/ha, Argentina - 2,4 t/ha.

Maria Bogdan
REVISTA LUMEA SATULUI NR.18, 16-30 SEPTEMBRIE 2011

Vizualizari: 2601



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI