Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Alternative şi perspective în apicultura românească

Crescătorii de albine din ţara noastră se confruntă cu mari şi complicate probleme, între care stupăritul pastoral, valorificarea avantajoasă a produselor apicole, aprovizionarea tehnico-materială şi, nu în ultimul rând, combaterea bolilor şi a dăunătorilor. Speranţa lor rămâne în subvenţionarea activităţii din partea statului şi accederea la fondurile europene.

O anchetă publicistică realizată recent pune în lumină necesitatea depăşirii acestor dificultăţi, în primul rând printr-o activă conlucrare între apicultori. Să le dăm cuvântul.

„Să facem şi noi ce fac albinele“

• Dr. Gheorghe Dobre, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Apicole din România:

Federaţia noastră şi-a început activitatea în primăvara lui 2008 şi are în componenţă zece mari asociaţii apicole din zone diferite din ţară. Avem semnale că multe alte asociaţii ni se vor alătura în curând. Avem în vedere că, prin federaţia noastră, care doreşte să coopereze activ cu ACA Bucureşti, să-i sprijinim pe apicultori în realizarea de proiecte de subvenţionare de la Guvern şi de la UE. Dorim ca în această vară Federaţia să devină membru cu drepturi depline a Federaţiei Internaţionale Apicole cu sediul la Bruxelles. Aşteptăm ca şi alte asociaţii apicole din ţară să ni se alăture.

Bucureştenii vor să fie fruntea ţării

• Ing. Cornel Georgescu – „Apicola pastoral“ Bucureşti
Poate puţini ştiu că peste 10% dintre apicultorii ţării locuiesc în Capitală. Există aici peste 3.000 de crescători de albine care se luptă cu tot felul de probleme, între care valorificarea mierii şi a altor produse apicole.

De aceea, împreună cu familia mea am trecut la organizarea unei importante unităţi de prelucrare, unde obţinem întreaga gamă de produse apicole. În prezent, avem 24 de magazine proprii în toate zonele ţării, plus o prezenţă într-un mare număr de supermarketuri. Vin aici cu propunerea ca să fie admisă şi valorificarea mierii cristalizate, care în prezent nu este permisă de lege.

„Viitorul aparţine cooperativelor apicole“

• Drd. ing. Constantin Diaconu, preşedintele cooperativei „Sfântul Ambrozie“ Ploieşti, preşedintele Asociaţiei cooperativelor apicole din România
În prezent, la asociaţia noastră au aderat 12 cooperative agricole de profil din ţară: Alexandria, Buzău, Constanţa, Caracal, Giurgiu, Galaţi, Ialomiţa, Focşani, Roşiorii de Vede, Prahova şi Caraş-Severin.

Fiecare dintre noi vede această formă ca fiind una de organizare şi asociere strict economică şi de într-ajutorare. Ea reprezintă o şansă de promovare a producţiei de miere pe piaţa internă şi externă.

Dorinţa noastră este să ajungem la standardele europene în domeniu. Adică, să avem ferme puternice de cel puţin 240 de stupi, şi nu cu 70-80, câţi sunt în medie în prezent în România.

Prin cooperativă, bunăoară, dorim să asigurăm o cât mai bună creştere a mătcilor, participarea la diferite proiecte comune, dar şi la accederea de fonduri europene, la care apicultorii ajung foarte greu, astfel că oamenii singuri nu se pot descurca. Nu se mai poate vorbi astăzi de a fi fermier apicol cu 40-50 sau chiar
80 de stupi.

„Modernizarea înseamnă tehnologii noi“

• Laszlo Polgar, directorul general al SC „Nektar King“– Gheorgheni, judeţul Harghita

În depresiunile transilvane, stupăritul rămâne o mare problemă. Cu peste 100 de familii de albine, cât am eu, este greu să realizezi ceva. De aceea, am trecut la dotarea cu utilaje performante şi tehnologii moderne. Aşa am ajuns să organizez şi o firmă specializată la Gheorgheni, cu o bună colaborare internaţională: Polonia, Slovenia, Grecia, Norvegia, Canada. Am început cu importul de stupi din polistiren, stupi care au o mare căutare în Europa. Aceşti stupi prezintă mai multe avantaje faţă de cei obişnuiţi.

Totodată, recomand apicultorilor noştri şi un produs nou, şi anume înlocuitorul de polen. Utilizarea sa în stup duce la dublarea producţiei de miere, hrănirea de iarnă reduce mortalitatea, stimulând înmulţirea albinelor pe timpul primăverii. Înlocuitorul de polen, cunoscut sub denumirea de Feedbee, se poate administra atât sub formă de praf de turtă, cât şi de sirop. Toţi cei interesaţi ne pot contacta direct la sediul firmei sau la
tel./fax 0266/364765.

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 3415֩ Comentarii

 
֠ 1.     ichim dan -- (21-December-2009 )
sunt din Gheorgheni as vrea sa devin apicultor de unde se poate obtine familii de albine,roiuri,scule,sfaturi,eventual colaborari,unde se construiesc stupi,rame in bazinul Gheorgheni

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI