Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Alegeţi cartofii pentru consum?

„Consumatorul român trebuie să ştie că un cartof bun pentru consum nu este foarte mare. Norma europeană prevede 50-55 mm şi aproximativ 100 g, valori medii. Uitaţi-vă în supermarket-urile occidentale, la cartofii din Franţa sau Germania, de exemplu. Veţi vedea că sunt medii sau chiar către mici“, a afirmat dr. ing. Claudian Sorin Chiru, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr (INCDCSZ) Braşov, pentru Lumea satului.

În opinia domnului ing. Chiru, cartoful mare este mai puţin bun, pentru că, la aceeaşi cantitate, are o concentraţie mai mare de apă, substanţe proteice mai puţine şi gustul mai slab. În Vestul Europei, cartofii mari nu sunt folosiţi pentru consumul uman şi se pretează mai bine pentru furaje. Din păcate, din cauza necunoaşterii, la noi încă mai sunt preferaţi cartofii mari, care – culmea! – sunt şi mai scumpi.

Consumul intern

Directorul general ne-a spus că România produce anual 3,5-4 milioane tone de cartofi. Această cantitate poate acoperi complet consumul intern. Singura problemă este că nu s-au format cooperative sau grupuri mari de producători, care să asigure constant cantităţi suficiente pentru marile lanţuri de magazine. De aici apare ruptura producător-vânzător şi importul! „Românii ar trebui să înveţe şi să ştie că avem cartofi care sunt la nivel european din punct de vedere calitativ! Numai că este nevoie de o politică naţională, care să susţină produsele româneşti, aşa cum se întâmplă în toate celelalte ţări europene“, ne-a declarat Chiru. Singura precizare ţine de calitatea cartofilor interni, care în unele zone este deplorabilă.

Produs în Braşov

În oraşul de sub Tâmpa a apărut o iniţiativă demnă de urmat, numită Produs în Braşov, care este susţinută de mass-media locală. Astfel, braşovenii sunt sfătuiţi să cumpere produse fabricate în zona lor. „Eu cred că acest model se poate generaliza, extinde la nivel de ţară, în condiţiile în care concurenţa de pe piaţă este acerbă, iar produ­cătorii români cu greu îi fac faţă. Este vorba de un sistem care să gestioneze produsele româneşti, să le protejeze, în condiţiile respectării unor standarde de calitate. Să ştiţi că nu este o simplă poveste aceea că gustul roşiilor sau al cartofilor româneşti este mai bun decât al celor din import! Explicaţia este simplă: condiţiile pedocli­matice din România sunt superioare celor existente în multe alte state“, a concluzionat Sorin Chiru.  Concluzia este logică, trebuind să fie confirmată şi de calitatea cartofului românesc vândut pe tarabă. Oricât am dori să ne sprijinim cultivatorii dacă oferta lor conţine între 30-40% reziduuri, atunci nu poate fi vorba de o susţinere a cartofului autohton.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

Vizualizari: 691֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI