Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ajutaţi-ne să vă ajutăm!

Cam aşa ar putea suna răspunsul celor mai mulţi membri ai Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor la numeroasele probleme ale crescătorilor de bovine în relaţiile lor cu procesatorii, comercianţii şi statul.

Invitaţi la Cameră în urma mai multor solicitări de a fi sprijiniţi în demersurile lor privind reglementarea pieţei de profil, în mod deosebit cea a laptelui, membrii Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Taurine din România au avut prilejul de a prezenta detaliat deficienţele din sistem care au condus la decapitalizarea fermelor, „acestea având acum uriaşa şansă de a intra în faliment“ – după cum declara Mircea Ciurea, preşedintele federaţiei.

Crescătorii n-au insistat atât pe sprijinul financiar de care beneficiază orice producător agricol din Uniunea Europeană, cât pe măsuri care să-i protejeze în piaţă „cel puţin atâta vreme cât suntem dezavantajaţi faţă de semenii noştri din Uniune, care primesc subvenţii cu de trei ori mai mari decât noi“ – sublinia Dorel Secară.

Ca răspuns la problemele ridicate, prof. Valeriu Tabără, preşedintele Comisiei, le-a recomandat o mai bună organizare în teritoriu şi propuneri concrete privind îmbunătăţirea legislaţiei de profil care, inserate într-un act normativ, să poată ordona lucrurile în aşa fel încât activitatea fermierilor să intre în normalitate. Cu alte cuvinte, crescătorii mai întâi trebuie să-şi creioneze singuri doleanţele, după care autorităţile să le legifereze. Rămâne însă de văzut câte din propuneri vor deveni literă de lege.

Poate atâtea câte vor dovedi interes şi pentru unele grupuri. Celelalte… Rămâne aşadar ca acei interesaţi – crescătorii – să ajute înainte de a fi ajutaţi. Până atunci va trebui să se descurce singuri. Cum? Românii au găsit mereu soluţii chiar şi când le-a fost mai greu.

I. Banu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 576֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI