Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Agrofarm Holding Feteşti

• Noile substanţe fertilizante se vând doar la jumătatea preţului pieţei

Ofertă ademenitoare de îngrăşăminte

Noile tehnologii au dus la obţinerea unor îngrăşăminte ieftine în România, cu preţul aproape la jumătate faţă de altele similare, dar cu eficacitate maximă. Am avut ocazia să vedem în câmp rezultatele folosirii unor astfel de produse, numite Fertifam.

Creatorul lor este prof. dr. Aurel Dorneanu, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului (ICPA) Bucureşti. Menţionăm că finanţatorul şi beneficiarul roadelor cercetării este dr. ing. Ştefan Poienaru, administratorul Agrofam Holding din Feteşti (Ialomiţa). Datele au fost prezentate în cadrul unui simpozion desfăşurat recent în inima Bărăganului, în Balta Ialomiţei, unde Agrofam dispune de 12.000 ha.

„Am folosit Fertifam pentru culturile de câmp şi am obţinut rezultate foarte bune. Important este că au scăzut costurile la jumătate “ – a declarat Poienaru, pentru Lumea satului.

În pregătire, îngrăşămintele humice

În expunerea făcută la simpozion, prof. dr. Aurel Dorneanu a prezentat trei noi îngrăşăminte foliare şi radiculare. În cazul foliarelor, este vorba despre Fertifam 311, Fertifam 131 şi Fertifam 111, iar în ceea ce priveşte radicularele există varianta Fertifam 311+PP (Plant Power), Fertifam 131+PP şi Fertifam 111+PP. Sunt destinate culturilor de câmp, legumicole, pomi şi viţă-de-vie. Domnia sa a recomandat aplicarea o dată a îngrăşământului radicular şi de două ori a celui foliar.

„Îngrăşămintele foliare Fertifam sunt asimilate aproape în totalitate şi au eficacitate foarte mare. Sporurile de producţie reprezintă în medie 8-30 %, iar viteza de asimilare a elementelor prin frunze este de 25-40 de ori mai mare decât prin absorbţia radiculară. Sperăm să realizăm în colaborare cu Agrofam Holding o adaptare a instalaţiei acestei unităţi, pentru a produce în viitor cantităţi importante de îngrăşăminte humice lichide la Feteşti“ – a conchis profesorul Dorneanu.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 2829֩ Comentarii

 
֠ 1.     cioroianu traian -- (11-December-2009 )
Domnul Dr. doc. Aurel Dorneanu nu este singurul "parinte" al fertilizantilor obtinuti "acum" la Agrofam Holding Fetesti. Dr. Traian Cioroianu

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI