Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

AGROEXPO – Bucovina 2009
Află cum să devii un fermier modern!

Timp de trei, zile la Suceava s-a desfăşurat cea de a VII-a ediţie a Târgului Naţional de Agricultură şi Industrie Alimentară AGROEXPO Bucovina 2009.

Organizată de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Suceava, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă, manifestarea, sub genericul Află cum să devii un fermier modern!, a reunit peste 50 de expozanţi din 12 judeţe ale ţării, aducând în atenţia numeroşilor vizitatori ultimele realizări ale producătorilor de maşini şi utilaje agricole, tehnologii şi utilaje pentru industria alimentară, aparatură de laborator, instalaţii frigorifice, îngrăşăminte şi pesticide, tehnologii pentru creşterea animalelor, maşini şi echipamente pentru abatorizare, flori şi plante de apartament, echipamente şi unelte pentru grădinărit etc.

Programul acestei ediţii a cuprins o serie de manifestări de larg interes, între care şi forumul economic Agricultura, încotro? În cadrul acestuia, punctul forte l-a constituit seminarul intitulat Satul românesc – prezent şi viitor, moderat de ing. Ion Banu, director, editor general al revistei Lumea satului.

În faţa unei săli arhipline în care se aflau primari, specialişti din agricultura judeţului, producători, reprezentanţi ai unor societăţi comerciale şi asociaţii de profil, alţi invitaţi, domnul Ion Banu, trecând peste tematica propusă de organizatori, a cerut participanţilor să se implice într-un dialog interactiv cu reprezentanţii organismelor de decizie prezenţi la manifestare.

A avut loc astfel o dezbatere mai puţin formală în care cei prezenţi au ridicat problemele cu care se confruntă producătorii agricoli din această parte de ţară. S-a invocat birocraţia excesivă la depunerea dosarelor pentru accesarea fondurilor europene, lipsa de receptivitate a băncilor în relaţiile cu clienţii, în special cu locuitorii satelor, excesiva creştere a dobânzilor sub pretextul crizei economice etc.

Luând cuvântul Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, a remarcat lipsa din sală a reprezentanţilor băncilor, care ar fi trebuit să răspundă la întrebările participanţilor, şi a cerut producătorilor să se asocieze pentru „a avea un cuvânt de spus“. Preşedintele Consiliului Judeţean a făcut cunoscută măsura de înfiinţare a pieţelor ţărăneşti de produse proaspete.

De asemenea, Gheorghe Flutur s-a adresat celor prezenţi cu îndemnul de a valorifica marile posibilităţi pe care le are judeţul în ceea ce priveşte creşterea animalelor. Este inadmisibil, a spus domnia sa, ca în Suceava la un hectar de păşune să existe doar 2,5 oi şi o vacă.

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2009

Vizualizari: 661֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI