Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Agricultura, un aliat împotriva încălzirii globale

Parlamentarii europeni consideră că agricultura poate fi un aliat important împotriva încălzirii globale. Conform estimărilor, acest domeniu are un aport de aproape 9% din emisiile de gaze cu efect de seră şi dioxid de carbon ale UE. Însă, în acelaşi timp, agricultura este expusă consecinţelor încălzirii globale. Stéphane Le Foll (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Franţa) ne-a explicat care sunt paşii necesari pentru o politică agricolă mai ecologică.

Ne schimbăm alimentaţia?

În opinia sa, schimbările în obiceiurile de consum sunt deja remarcabile şi vor continua în viitor. De exemplu, consumăm din ce în ce mai puţină carne, deşi Le Foll nu este în favoarea eliminării acesteia din alimentaţie. Însă este de acord că trebuie să ne menţinem o alimentaţie diversificată.

„A existat un moment în trecut când unii dintre noi credeau că vom ajunge să consumăm pastile cu conţinut de proteine. Îmi aduc aminte de aceste previziuni, când ne imaginam indivizi care consumau în fiecare zi pastile cu conţinut de proteine din cutii mici, iar acestea le erau de ajuns“ – a afirmat europarlamentarul.  Domnia sa consideră că viitorul va reprezenta o revenire la un regim alimentar foarte divers, care va încuraja mai degrabă ideea mesei ca modalitate de interacţiune între indivizi.

Vom avea suficientă hrană pentru toată lumea?

Estimările arată că, până în 2050, populaţia va creşte cu trei miliarde. Domnia sa crede că este foarte posibil să putem asigura tuturor hrana necesară, cu condiţia dezvoltării modelelor de agricultură. De 20 de ani, anumite regiuni specifice ale globului sunt specializate în hrănirea întregii planete, însă acest lucru nu mai funcţionează. Prin urmare, combinaţia între capacitatea de producţie a agriculturii şi protejarea mediului înconjurător va permite elaborarea unor noi modele de producţie, a opinat Le Foll.

Cum pot contribui agricultorii la eforturile de atenuare a încălzirii globale?

Parlamentarul european ne-a spus că agricultura are două obiective majore în acest sens. În primul rând, trebuie să se reducă emisiile de gaze cu efect de seră şi să se consume mai puţină energie fosilă. În al doilea rând, agricultura trebuie să promoveze stocarea carbonului în sol, care poate fi realizată prin acoperirea vegetală a solului şi fixarea carbonului în plante, prin intermediul fotosintezei şi prin capacitatea solului de a funcţiona ca rezervor.

„Trebuie luat în considerare că, în prezent, în Europa există 70 miliarde tone de carbon sechestrate în sol. Acest număr este echivalentul a 30 ani de stocare pentru toată Europa“, a precizat Le Foll.  În opinia sa, în momentul de faţă nu avem o politică de tranziţie spre o agricultură ecologică. O astfel de strategie trebuie pusă în aplicare cât de curând, prin reorientarea spre modele de producţie durabile, care favorizează fotosinteza şi care menţin capacitatea solului de a depozita carbon.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 10, 16-31 MAI 2010

Vizualizari: 755



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI