Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Agricultura, la risc...

„Conferinţa Naţională de Asigurări Agricole“, organizată de Media XPrimm, are părţi bune şi rele: partea bună e că evenimentul trebuia să fie o masă rotundă şi a rezultat o conferinţă naţională. Au fost prezenţi membri ai direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală, reprezentanţi ai autorităţilor, cât şi ai LAPAR şi Agrostar. Nota proastă o primesc însă asiguratorii, care au fost prezenţi într-un număr extrem de mic. Asta spune totul despre interesul manifestat faţă de asiguratori şi… asiguraţi.

Asigurările agricole joacă un rol semnificativ în stabilizarea veniturilor producătorilor agricoli. Acordarea subvenţiilor pentru primele de asigurări agricole poate fi calea unei dezvoltări durabile, atât a asiguratorilor, cât şi a agriculturii în ansamblul său. Asiguratorii lasă să se înţeleagă că au motive de reţinere în a se implica prea tare în acest sector, deoarece este unul subfinanţat şi neperformant.

În 2008, doar 15% din suprafaţa agricolă era asigurată

Agricultorii români nu sunt atraşi de practica asigurării culturilor agricole, în condiţiile în care ponderea suprafeţelor asigurate împotriva riscurilor catastrofale, precum seceta, grindina sau inundaţiile, a reprezentat anul trecut doar 15% din suprafaţa arabilă. Dintre aceştia, 90% sunt agricultori mari, cu peste 100 hectare.

În prezent, există Legea nr. 381/2002, care reglementează acordarea de despăgubiri în caz de calamităţi naturale. Asiguratorii şi asiguraţii susţin însă că actul normativ respectiv nu a putut fi aplicat în litera lui, fiind necesare o serie de modificări pentru a atrage astfel cât mai mulţi producători în sistemul de asigurare. Asigurările agricole sunt menite să protejeze fermierii împotriva unor calamităţi. La ora actuală însă asiguratorii protejează doar o parte din cheltuielile efectuate. De altfel, subvenţiile pentru agricultură trebuie să fie puse sub protecţia asigurărilor.

În privinţa asigurărilor agricole, nota nu este una optimistă, pentru că în România încă se poate face agricultură fără asigurări. Riscurile sunt mari şi nu ar trebui să şi le asume niciun fermier. Există promisiuni că Legea nr. 381 va suferi modificări care vor fi benefice atât agricultorilor, cât şi asiguratorilor. Iar cu promovarea necesară în mass-media, volumul de asigurări ar putea să crească. Revista noastră a îmbrăţişat această idee şi a promovat asigurările în agricultură.

Irina TRUŢESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2009

Vizualizari: 792



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI