Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Agricultura bio dă semne de regres

La ora actuală, există peste 1.800 de fermieri care vor să se îndrepte către agricultura ecologică (bio). Aceştia vor beneficia de o primă de conversie. Anul acesta, banii vor fi plătiţi din fonduri europene, fiind disponibil un buget de trei milioane de euro.

„Vom acorda un ajutor fermelor pentru conversie şi avem în program modificarea, anul viitor, a PNDR, astfel încât să introducem în Axa 2 această măsură“, a declarat Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la conferinţa Contribuţii privind reforma Politicii Agricole Comune (PAC).

Din câte am înţeles, începând de anul viitor prima de conversie va putea fi plătită din PNDR, pentru că va exista o măsură de agromediu atât pentru conversie, cât şi pentru plata cheltuielilor legate de certificare. Noua măsură va fi pe Pilonul II al PAC şi va compensa tendinţa micilor fermieri de a produce la scară industrială, dar cu calitate scăzută. În opinia ministrului, fermele mici se pretează cel mai bine să treacă la agricultura ecologică. Ministrul a mai spus că, în 2009, piaţa internă a produselor ecologice a avut o valoare similară cu cea din 2008. În schimb, exporturile cu astfel de produse au scăzut de la 129.770 t în 2008 la 100.000 t în 2009, din cauza reducerii cererii pe piaţa comunitară, în special a laptelui şi produselor lactate. În 2008, exporturile de produse ecologice au totalizat 100 milioane de euro. Precizăm că, anul trecut, România a înregistrat o scădere şi la numărul operatorilor ecologici înregistraţi, de la 4.191 în 2008 la 3.316 în 2009. În schimb, în aceeaşi perioadă au crescut suprafetele bio de la 221.000 ha la 240.000 ha.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

Vizualizari: 860֩ Comentarii

 
֠ 1.     kesarion -- (2-August-2010 )
Si cu fermele certificate ecologic,cum ramine?Unii,platim de ani buni,sume mari firmelor de certificare,producem alimente "bio"pe care le vindem la pret de "conventional"muncim pentru un venit minim,ca sa ce? S-o luam de la capat,sa trecem din nou prin perioada de conversie,ca sa obtinem si noi o "pomana" Mersi,domnule ministru! Uni,au aflat "pe surse"ce se pregateste si au demarat procedurile de certificare,cu citeva zile de expirarea termenului de depunere a declaratiilor de incriere la directiile agricole. Sa intelegem ca si acest "sprijin"e tot cu "dedicatie"/?

֠ 2.     zlate nicolae -- (14-August-2010 )
se estimeaza ca sunt cca 3 mil de ha teren arabil lasat parloaga,guvernul intentioneaza sa supraimpoziteze terenurile nelucrate.piata de pamant pt flori este alimentata din import. oare resturile vegetale de pe aceste suprafeta n-ar putea compostate?

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI