Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Agricola Internaţional Bacău, ca o excepţie de la regulă

Interviu cu Grigore Horoi, preşedintele Agricola Internaţional Bacău

În acest număr, la „Iarba verde de acasă“ invitat este un domn căruia i-am transmis rugămintea de a fi cu noi, plecând de la realitatea că agricultura şi industria alimentară în România sunt neglijate. Cei care au reuşit să răzbească reprezintă excepţia de la regula generală. Una dintre ele este chiar Agricola Internaţional, un brand nu numai de ţară, ci şi continental.

La ceas de bilanţ

− Dacă aţi face, să spunem un bilanţ, pentru că, iată, anul s-a încheiat, cum arată 2009 pentru dumneavoastră?

− În primul rând, cred că e puţin supraevaluată aprecierea că suntem o excepţie. Suntem o companie care îşi dovedeşte forţa în rezultate. Adevărul este că în anul care s-a încheiat, la fel ca întreaga industrie în care operăm noi, efectele crizei nu au fost foarte puternic resimţite.

Mai multă chibzuinţă în cheltuirea resurselor

− Comparând vânzările din prima parte a lui 2008 cu aceeaşi perioadă a anului care tocmai s-a încheiat, sunt modificări care să vă afecteze?

− Criza a produs evident modificări în comportamentul consumatorilor şi de acest lucru a trebuit să ţinem seama. Resursele disponibile pentru procurarea bunurilor de larg consum s-au împuţinat, dacă judecăm pe medie şi atunci cele rămase au fost cheltuite cu mai multă chibzuinţă.

În general, înregistrăm o orientare a consumului către bunurile alimentare cu valoare mai mică, dar şi o mai mare atenţie a consumatorului cu privire la raportul calitate-preţ. N-am putea spune că s-a înregistrat un derapaj, o alunecare a preferinţei de consum de la bunurile cu preţ unitar mare spre cele mici, ci mai degrabă undeva spre mediu, cu mai mare exigenţă cu privire la calitate şi la serviciile ataşate produsului oferit.  Performanţă printr-o nouă formă de organizare

− Aş vrea să ne faceţi şi o prezentare a companiei în cifre.

− Mai întâi trebuie spus că ne-am reorganizat, începând cu 1 ianuarie 2009, într-o nouă structură, modernă. Mai concret, suntem organizaţi în unităţi de business, pentru că în Agricola se produc mai multe tipuri de produse. Începem cu furajul, în special pentru fermele noastre, dar şi pentru fermierii privaţi.

Circa 65% din cifra de afaceri a grupului este realizată din carnea de pui. Producem mezelurile fiert-afumate, salamurile crud-uscate, semipreparatele şi ouăle de consum. Fiecare din aceste categorii se realizează în unităţi distincte. Echipa de manageri aferentă fiecărei unităţi este responsabilă cu derularea întregului proces, de la aprovizionare până la valorificarea produsului finit şi gestiune financiară.

Impactul modernizării

− Pentru că vă aflaţi în fruntea acestui combinat şi vă loviţi primul de orice neajuns, trebuie să vă întreb, domnule preşedinte, unde vă este cel mai greu?

− Agricola, ca de altfel toate companiile din industrie, a fost nevoită în ultimii ani să investească sume foarte importante de bani pentru a îndeplini toate standardele impuse de UE. Deşi era una dintre firmele care tot timpul a fost agreată pentru exportul intracomunitar, a fost nevoită totuşi în ultimii ani să investească sume foarte importante. Acesta este şi principalul motiv pentru care toate companiile din industrie sunt relativ dezechilibrate din punct de vedere financiar.

Efortul depus pentru a moderniza, a îmbunătăţi facilităţile de producţie, de a le aduce la standardele cerute au făcut ca intrarea în criză să aibă loc pe fondul unui echilibru financiar precar. Cel mai important efect al crizei este cel care ţine de asigurarea resurselor financiare, problemă destul de dificil de gestionat. Din fericire însă avem încă un capital de încredere important, am găsit soluţii pentru toate greutăţile cu care ne-am confruntat, dar efortul a fost mult mai mare faţă de perioada anterioară crizei.

Gheorghe VERMAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.1, 1-15 IANUARIE 2010

Vizualizari: 778



֩ Comentarii

 

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI