Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Afacere înfloritoare cu prepeliţe

De curând am avut surpriza plăcută de a cunoaşte un om remarcabil care, deşi a trăit o mare parte a vieţii sale în Capitală, a înţeles câte satisfacţii îi poate aduce viaţa la ţară. A schimbat biroul cu viaţa de fermier. În 2000, domnul Mihai Popescu a pus bazele unui proiect care în scurt timp avea să devină o afacere înfloritoare.

Din bucureştean, ţăran

Este greu de crezut că un om ce a trăit confortul unei vieţi în Capitală pleacă spre mediul rural pentru a deveni ţăran. Dar exact asta a făcut domnul Popescu.
Potrivit celor spuse de domnia sa, din dorinţa de încerca ceva nou a hotărât să deschidă o afacere familială, care să fie gestionată atât de dânsul cât şi de soţia sa, dna Silvia Popescu. După mai multe încercări, cei doi au ajuns la concluzia că cel mai potrivit ar fi să înceapă o afacere cu prepeliţe.

În perioada în care domnia sa a hotărât că se va ocupa de creşterea lor, piaţa ouălor şi a cărnii de prepeliţă era incertă; Aşadar, pe lângă investiţiile făcute, a avut nevoie, spunem noi, şi de mult curaj. Este drept că astăzi, la nouă ani de la înfiinţarea prepeliţeriei, domnul Popescu este mulţumit de realizări şi se bucură de aprecierea tuturor celor care vin la domnia sa pentru a-i cere sfatul în domeniu.

De la 12 prepeliţe

Practic, totul a început în urmă cu nouă ani, atunci când a cumpărat 12 prepeliţe.  Dar, pe lângă achiziţionarea păsărilor, trebuia să dispună şi de un spaţiu de creştere. Astfel, a început să construiască baterii simple sau multietajate şi care pot fi organizate în funcţie de etapele de creştere a lor. Domnia sa a reuşit să dezvolte o întreagă linie de exploatare şi creştere a acestor păsări, de la faza de incubaţie până la faza de îngrăşare.

În opinia, dlui Popescu prepeliţele sunt nişte păsări foarte rentabile, cu un consum redus şi care datorită ritmului reproductiv destul de accelerat îţi permite să îţi recuperezi în scurt timp investiţia. Un alt motiv, pentru care a ales prepeliţele au fost calităţile ouălor şi cărnii lor, primele fiind folosite în diferite cure de tratare a organismului. Dacă ţinem cont de costurile reduse necesare pentru întreţinerea lor şi de veniturile obţinute ca urmare a creşterii lor, o să  realizăm că poate deveni, într-un timp foarte scurt, o afacere înfloritoare. De pe urma a 2.500 de prepeliţe, se poate ajunge la un venit dublu faţă de cel realizat ca intelectual.

În sprijinul micilor fermieri

Societatea SIPOMI nu are încheiate contracte cu marile lanţuri de hipermarketuri, asta şi din cauza deficitului de forţă de muncă.

Chiar dacă munca în cea mai mare parte este făcută de cei doi soţi, în prepeliţerie lucrurile merg foarte bine. Şi asta pentru că la uşile ei bat clienţi din toate zonele ţării. Principalul obiectiv al familiei Popescu este acela de a promova creşterea prepeliţelor. Oamenii care vor să înceapă un astfel de proiect pot găsi la prepeliţeria din Siliştea Snagovului toată linia de creştere şi exploatare a prepeliţelor – păsările, puii sau ouăle necesare pentru dezvoltarea unui şeptel. Pe lângă aceasta pot beneficia şi de consultanţă în ceea ce priveşte elaborarea proiectului.

În prezent, în prepeliţeria din Siliştea Snagovului există un efectiv de aproximativ 6.000 de prepeliţe. Rasele crescute aici sunt: prepeliţele Japoneze, Auriu de Manciuria şi Tibetane. Unitatea dispune de şase incubatoare cu o capacitate între 600 şi 1.600 de ouă, maternităţi şi toate tipurile de baterii. Lunar sunt incubate aproximativ 4.000-6.000 de ouă.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.13, 1-15 IULIE 2009

Vizualizari: 7332



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Viorel -- (14-February-2010 )
Bravo ca ati avut atita rabdare.

֠ 2.     lavinia -- (21-February-2010 )
vreau sa incap o afacere de familia cu prepelite, doresc adresa exacta a dl Popescu sau nr. de telefon.

֠ 3.     Zaharia Emil -- (12-April-2010 )
As dori daca se poate numarul de telefon al domnului Popescu, in urma vizionarii a emisiunii Viata Satului, de duminica 11 aprilie 2010

֠ 4.     silvia -- (27-June-2010 )
In primul rand doresc sa-i multumesc Laurei Dobre pentru profesionalismul deosebit in realizarea articolului,prinzand exact esenta activitatii noastre.Datele de contact le gasiti pe www.fermaprepelite.ro

֠ 5.     Nicu -- (15-September-2010 )
Cu criza asta am inceput si eu cresterea prepelitelor.Am cumparat 40 de pasari ouatoare,iar maine ma duc la Cluj dupa 150 de bucati.Urati-mi succes.Multumesc

֠ 6.     Dan -- (7-February-2011 )
Salut Nicu, si eu doresc sa ma apuc de o microferma cu 100-200 de prepelite - ai demarat afacerea? cum merge?

֠ 7.     bianca -- (21-September-2011 )
buna la toata lumea s eu imi doresc foarte mult sa am o afacere cu prepelite si tatal meu la fel de mlt isi doreste el fiind s crescator de pasari de curte si foarte mare iubitor de animale in prezent am 10 prepelite s am vrea sa le inmultim sa facem o mica afacere pt moment ce anume ne trebuie ce fel de incubatoare ne trebuie si cum ar trebuii sa fie spatiul unde cresc prepelitele?va multumesc din suflet si daca se poate asi dori si eu nr de telef al domnului(doamnei)Popescu.va multumesc stima si respect bianca.

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI