Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

„Acolo unde cerul întâlneşte pământul“

Într-un decor de vis, cu o panoramă încântătoare asupra munţilor dimprejur, Pasul Prislop este gazda anuală a Festivalului Folcloric Hora la Prislop, o manifestare de tradiţie a locuitorilor din Maramureş şi Bucovina.

Aceasta este expresia care defineşte cel mai bine Pasul Prislop, Borşa. Cea mai înaltă trecătoare din ţară (cu o altitudine de 1.413 m), Pasul oferă o imagine de vis către Munţii Rodnei, Obcinele Bucovinei şi Izvoarele Bistriţei Aurii. Şi pentru că face legătura între trei zone cu bogată tradiţie folclorică – Maramureş, Suceava şi Bistriţa-Năsăud – aici are loc, în fiecare an, Festivalul folcloric Hora la Prislop, ajuns la a 42-a ediţie. Cu această ocazie, localnicii fac o horă cu tradiţie, semnificând uniunea dintre cele trei regiuni.

Pe scenă au evoluat ansambluri folclorice şi solişti populari din judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava şi Sălaj.

Vizitatorii au putut admira expoziţii de artă populară ceramică, cioplituri în lemn şi obiecte de uz gospodăresc. De la târg se puteau achiziţiona produse tradiţionale, cojoace, bundiţe, şiraguri de mărgele şi măşti lucrate manual de meşterii populari. Au avut loc şi expoziţii de cabaline şi canine.

An de an, festivalul constituie un prilej pentru localnici să-şi etaleze cu mândrie, de la mic la mare, frumoasele costume populare.

Pe lângă peisajele mirifice care se deschid ochilor aici, locul este încărcat de istorie, în curtea Mănăstirii Sfânta Treime Prislop aflându-se Cimitirul Eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.

Luminiţa Muşat
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 889֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI