Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Absolvent de Horticultură, caut direcţia...

Cam aşa ar suna anunţul de angajare postat de cei mai mulţi dintre proaspeţii ingineri horticultori. Deşi multe companii din domeniu demarează tot felul de programe în care vor să implice studenţii, pe feţele majorităţii dintre ei se citeşte fie lipsa de interes, fie debusolarea.

Discutând şi cu cei care şi-au croit un drum în domeniul horticol am ajuns într-un final şi la o concluzie tristă: horticultura nu mai are demult trecere în rândurile tinerilor, deşi pentru absolvenţii acestei facultăţi posibilităţile de a se realiza material sunt multe, în special pentru cei care vor să pornească o afacere pe cont propriu. Dar asta presupune, pe lângă informaţii teoretice şi practice temeinice, şi un capital de lucru pe care mulţi, dacă l-ar avea, ar prefera să-l investească în ceva mai puţin solicitant şi, mai ales, mai puţin riscant.

Rămâne şi varianta de a lucra ca angajat şi în acest sens oferta de pe piaţa locurilor de muncă pentru absolvenţii de Horticultură nu e chiar de neglijat: sere, livezi, pepiniere, distribuţie de pesticide, îngrăşăminte, seminţe, maşini horticole, prestări de servicii.

Mai nou, au luat avânt firmele de amenajări peisagistice, unde îşi pot găsi de lucru şi cei care nu vor sub niciun chip să renunţe la beneficiile traiului din mediul urban. În acest caz salariile, nu foarte mari, sunt motivul de nemulţumire invocat de cei mai mulţi absolvenţi. Dar, de ce să nu o spunem, nici nivelul profesional al acestora nu se mai apropie demult de cerinţele angajatorilor.

Răspunsuri edificatoare

În urmă cu ceva timp, am împărţit unor studenţi, 25 la număr, aflaţi în anul al treilea la Horticultură, un chestionar cu câteva întrebări. Era ultima generaţie care a prins învăţământul superior de cinci ani. Mai aveau aşadar doi ani de studiu, dar se presupune că aveau deja formată o idee despre ce vor să facă mai departe.

Din capul locului am constatat un fapt ştiut deja: peste 70% dintre ei proveneau din mediul urban. Întâmplător sau nu, restul, cei proveniţi din mediul rural, au fost şi cei care au luat mai în serios întrebările adresate. Am aflat că cei mai mulţi au venit la Horticultură pentru că „iubesc natura“ şi vor să se implice în protecţia ei. Foarte puţini dintre ei urmaseră înainte un liceu agricol şi au ales facultatea deoarece aşa au fost îndemnaţi, au părinţii care lucrează în domeniu sau pentru că au conştientizat că domeniul va deveni unul de viitor.

Singurul punct comun asupra căruia toţi studenţii intervievaţi au căzut de acord a fost acela că, pentru a li se asigura o pregătire corespunzătoare, e nevoie de mai multă practică şi de eliminarea unor materii pe care ei le consideră mai puţin utile. Pe cei mai mulţi dintre ei, practica nu i-a ajutat să aprofundeze cunoştinţele dobândite în partea teoretică. Cei mai mulţi voiau să rămână să lucreze în domeniu, dar nu luaseră încă legătura cu nicio firmă şi nici nu ştiau încotro se vor orienta. 

Recrutarea, o sarcină tot mai grea

I-am întrebat pe studenţi dacă ar fi capabili să conducă singuri o exploataţie cu profil horticol. Cei mai mulţi din mediul urban, care se pare stau foarte bine la capitolul „încredere în sine“, au susţinut că da, dar sunt conştienţi că e mult de muncă. Cei din mediul rural au răspuns însă că acest lucru va fi posibil doar după câţiva ani în care ar fi indicat să asiste un inginer cu experienţă. Unul singur s-a manifestat sceptic faţă de această posibilitate, declarând că ar fi senzaţional dacă ar ajunge la această performanţă.

Am înţeles, citind aceste răspunsuri, de ce sarcina celor care se ocupă de recrutare în rândurile horticultorilor şi, de ce nu, a agronomilor în general e tot mai dificilă. Aceştia susţin că, în ultimii ani, le este tot mai greu să aleagă chiar şi din rândurile absolvenţilor recomandaţi de cadrele didactice şi care se presupune că reprezintă spuma, cei mai buni din fiecare generaţie...

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.13, 1-15 IULIE 2011

Vizualizari: 3157



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Petrica Ana-Maria -- (1-July-2011 )
Stimata doamna Valentina Soimu, asa cum sustineti, acest articol este elaborat pe baza unor chestionare completate in urma cu 2 ani de 25 de studenti in conditiile in care in fiecare an termina minim 40. Pana la urma care este scopul sau utilitatea acestui articol?

֠ 2.     Gheorghe Catalin -- (2-July-2011 )
Din cate spun profesorii universitari specializati in diferite domenii, nivelul de pregatire al studentilor e de la an la an mai slab. Probabil ca d-na Soimu a vrut sa ne menajeze, doamna Petrica. Ca investitori ne ne intereseza solutii concrete si aplicabile practic pentru un invatamant mai bun. Poate veniti si dvs cu cateva propuneri....

֠ 3.     ELENA -- (2-July-2011 )
Ceea ce dumneavoastra nu stiti este ca profesorii recomanda 'spuma' la nivel de note. Am colegi cu note mari, care s-au milogit pentru acestea, dar care de fapt habar nu au ce inseamna cu adevarat acest domeniu. Eu am ajuns aici mai mult din intamplare, dar am constatat ca imi place acest domeniu. Nu am facut parte din primii, dar am incercat sa ma mentin la un nivel peste pragul mediu, am incercat sa gasesc de lucru, oarecum in domeniu, dar se pare ca nu este loc decat daca ai note mari sau daca ai cunostinte sus-puse. Sa stiti ca totusi exista si exceptii.

֠ 4.     Elena -- (2-July-2011 )
As mai avea de adaugat faptul ca practica nu mai este ce era candva, campurile didactice se imputineaza si toti care vin aici astepta de fapt sa fie cei care dau ordine si atat. Pentru ei practica este un chin in plus si in final doar cativa sunt cei interesati sa mai invete ceva. Problema o reprezinta admiterea. Acesta ar trebui sa inceapa cu o instruire a candidatilor, asupra acestui domeniu si a ceea ce presupune acesta.Degeaba vin aici ca am acasa o livada, o sera sau un loc de munca deja pregatit, daca eu de fapt nu urmaresc sa ma tin de scoala, ci doar vreau sa obtin diploma.

֠ 5.     nicu -- (3-July-2011 )
adevarul este dureros, nici macar 5% din studentii care termina aceasta onorabila Facultate nu reusesc sa se angajeze in domeniu in primii 2 ani. Oare aceasta Fabrica de someri va mai acorda diplome de Sef de promotie unor studenti care nu poat sa faca diferenta intre mana si fainare, dar care vor avea un DECENT loc de munca in Carrefour ca si casieri...... acesta este adevarul dragi colegi, actuali posesori ai diplomei de inginer horticol...

֠ 6.     capcaunica -- (4-July-2011 )
Stimabililor care va aflati de ambele parti ale baricadei

֠ 7.     apcaunica -- (4-July-2011 )
Pentru cei care s-ar fi obosit sa cerceteze cu adevarat subiectul (dupa cum ar fi trebuit sa o ceara deontologia profesionala - despre care am auzit ca exista chiar si in presa ...) ar fi trebuit sa observe ca in primul rand admiterea in aceasta facultate se face pe baza unei povesti frumoase si promitatoare numita CV. In al doilea rand - si de aici incepe cu adevarat tragedia, studentii au ramas atat de putini incat profesorii lor doar ca nu ii platesc sa nu renunte la facultate, pentru ca fara ei nu vor mai avea un loc de munca.

֠ 8.     capcaunica -- (4-July-2011 )
Despre o selectie anuala (dar eliminatorie!) avand la baza notele obtinute la examene aproape ca imi este rusine sa mai aduc vorba. Exista oameni in anul IV cu restante din primul semestru al anului I! Va puteti imagina asa ceva? Cum insa facultatea nu au reusit sa o faca atractiva pentru a avea de unde alege, au apelat la o solutie cat se poate de “romaneasca”: au creat materii si catedre noi! Asa au aparut o serie intreaga de materii care sunt cu totul “din alt film”, superlativul fiind cursul de Asigurari.

֠ 9.     capcaunica -- (4-July-2011 )
Potential util, nu? Poate, dar aici nu este vorba despre a-ti asigura ierburile, ci ... asigurari de viata! Perplexitate maxima. Cat despre practica atat de blamata in comentariile de mai sus, aceasta este o alta epopee. Realitatea este ca practica aceasta nu este neaparat o experienta ci mai mult un fel de iobagie, sau cel putin nu stiu cum as putea defini altfel operatiunile foarte “didactice” in timpul carora studentii sapa via, pomii si altele, transporta gunoi, dezafecteaza serele de legume (de la care fierul a fost “imprumutat” demult), intind sarme in vie, repara garduri etc.

֠ 10.     capcaunica -- (4-July-2011 )
Dumneavoastra de cat timp aveti nevoie pentru a invata asa ceva? Ei bine, ei au nevoie de 2-3 saptamani in fiecare an! Partea cea mai distractiva referitoare la aceasta atat de controversata practica este ca studentii care au lipsit la “cursurile” respective sunt nevoiti sa le “refaca” in urmatoarele conditii: platesc 100 lei pentru fiecare zi de practica absentata, apoi muncesc in folosul USAMV 6 ore, in conditiile prezentate – pentru ca asta este, agricultura este sezoniera! Recuperezi formele de taiere la vie cu un sapat voinicesc intr-un solar.

֠ 11.     capcaunica -- (4-July-2011 )
Dar poate ca v-a scapat ceva: oamenii astia platesc pentru a fi pusi la munca! Interesant, nu? Dar sa nu uit: legumele si fructele pe care studentii le ingrijesc in timpul unei parti din orele de laborator si in practica le sunt apoi vandute la poarta facultatii! Acum intelegeti de ce in USAMV “prezenta la cursuri este obligatorie”?

֠ 12.     capcaunica -- (4-July-2011 )
Cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, unii dintre profesori sunt oarecum “jenanti” sau cel putin nu gasesc eu un termen mai putin ofensator la adresa acelora care au fost in stare ca intr-un curs de mecanica sa denumeasca impulsul SMUCITURA! Pur si simplu am facut scurt-circuit cand am vazut asta. Degeaba cei de la catedra de pomicultura sunt niste oameni cum rar mai intalnesti in tara asta (ba chiar ma intreb ce mai cauta pe aici), seful catedrei de agrochimie, d-l Budoi, este un adevarat guru in domeniu, iar lista ar mai putea continua cu cateva nume.

֠ 13.     capcaunica -- (4-July-2011 )
Cat despre calitatea acestor viitori ingineri horticoli, voi, cei care pretindeti ca sunteti in cautarea unor oameni de valoare, cat sunteti dispusi sa platiti pentru a primi calitate? Pentru ca mai exista si asa ceva, desi este adevarat ca foarte rar. Dar daca ii platiti cu un salariu de vanzator la butic, atunci calitate de butic veti primi.

֠ 14.     capcaunica -- (4-July-2011 )
Pai in toate aceste conditii mai poti reprosa viitorilor nostri ingineri horticoli ca unii dintre ei nu stiu formula chimica a metanului, care este suprafata cercului sau nici macat atat de complicata regula de trei simpla? Sa-i fereasca Dumnezeu pe cei carora acesti copii vor trebui sa le plateasca pensia!

֠ 15.     capcaunica -- (4-July-2011 )
Scuze pentru ca am fragmentat asa textul, dar daca sunt vorba lunga si spatiu nu este suficient...

֠ 16.     Petrica Ana-Maria -- (4-July-2011 )
Ca sa vin "si" eu cu cateva propuneri trebuie sa fi fost expuse propuneri. Recrutorii nu se lovesc de problema calitatii numai la noi ci in toate domeniile, de asta exista HR experts. Cati dintre dvs sponsorizeaza studenti cu materiale, burse, beneficii din timpul facultatii? nu de la sfarsit! Stiti cat platim pt carti in fiecare an? Voi ati putea trai decent din bursa? Slaba performanta TEORETICA o avem pt ca lucram in paralel cu studiile si ne reprofilam pt suntem capabili si ne e mai bine. "La acest job au mai aplicat 106 candidati"-de cata menajare aveti nevoie domnilor investitori?

֠ 17.     Petrica Ana-Maria -- (4-July-2011 )
Am urmat aceasta facultate din vocatie, pt cine nu stie ramurile facultatii sunt 8 la numar. La unele discipline am excelat iar la altele am avut o performanta teoretica mediocra, trebuie loc si de imaginatie si inventivitate ca sa nu mai vorbim de dinamica adevarurilor stiintifice si practice. Statistic se intampla sa fie ani in care nu toate disciplinele se bucura de pasionati de aceea trebuie sa-i pretuiti si sa-i incurajati pe cei care au curajul sa se angajeze la responsabilitati mari, nu sa-i denigrati! Experienta si excelenta nu le scoate nimeni din buzunar, poate doar "recomandari"

֠ 18.     ileana -- (8-July-2011 )
Nu putem generaliza situatia studentilor doar in urma unui sondaj care putea foarte bine sa evidentieze proportia dintre fete si baieti.Foarte corect ce a spus Ana ca se admit pe posturi oameni care nu au studii (si eu in aceasta situatie) dar si lipsa de vointa din partea absolventilor.Se fac bani cu aceasta meserie dar iti trebuiesc curaj si seriozitate, nici un alt om nu ti le poate da.

֠ 19.     diana -- (3-September-2011 )
am fost indrumata inspre acest domeniu. sunt o persoana caruia ii place natura,imi place sa ma ocup de flori... insa mi-as dori ca dupa absolvirea facultatii sa imi si gasesc ceva de lucru si sa fie si bn platit. pana acuma am lucrat pe timp de vara ca ospatara si luam 800 de lei p luna.nu am de gand sa fac o scoala si sa iau minimul pe economie. va rog frumos sa imi dati niste sfaturi. id meu e diannadyenutza23

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI