Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Abia inaugurat, Muzeul Satului de la Gârboavele este în „conservare“

Inaugurat cu mare pompă la sfârşitul anului trecut, Muzeul Satului de la Gârboavele este doar un simplu subiect de presă, şi nu un obiect al admiraţiei iubitorilor de autentice tradiţii ţărăneşti.

Beneficiar al unui buget uriaş, proiectul Muzeului Satului – gospodărie tradiţională n-a debutat sub auspicii favorabile. La aproape trei luni de la deschidere, muzeul situat în pădurea Gârboavele este încă un spaţiu inexplorat de gălăţeni şi nu numai. „Muzeul nu a fost niciodată închis. El se află acum în conservare până la stabilirea organigramei. Nu este nicio problemă acolo. Singura problemă a muzeului este că nu are vizitatori“, a declarat Eugen Chebac, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

În schimb, Răzvan Avram, directorul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“, vorbeşte despre o eventuală deschidere a muzeului abia la primăvară. „Cred că de-abia prin aprilie vom putea deschide muzeul pentru public. Iarna nu vine nimeni în astfel de locuri, aşa că vrem să fim rentabili şi nu are rost să-l deschidem mai devreme“, a precizat Răzvan Avram.

Vatră de sat moldovenească pe bani europeni

Muzeul Satului - gospodărie tradiţională este un proiect câştigat de Consiliul Judeţului Galaţi şi finanţat în cadrul Programului de Vecinătate România – Republica Moldova 2004-2006, Phare CBC 2004. Bugetul acestuia a fost de 339.981 euro, din care valoarea nerambursabilă acordată de Uniunea Europeană s-a ridicat la 300.000 de euro

Situat în pădurea Gârboavele, pe o întindere de 1.36 ha, amplasamentul Muzeului Satului reconstituie la o scară mai mică o vatră de sat românesc care cuprinde patru gospodării din zona Cavadineşti, Măstăcani, Corod şi Cahul.

Obiectele din aceste case, de la vasele de lut, icoane, covoare, prosoape şi până la sănii şi căruţe, deţin o adevărată valoare patrimonială prin modul de realizare, dar şi prin vechimea acestora, având în vedere că cele mai multe sunt din secolul XIX sau începutul secolului XX. „Dintre toate proiectele lansate de Consiliul Judeţului Galaţi,

Muzeul Satului a beneficiat de cea mai mare mediatizare, şi asta deoarece este ceva special pentru toţi gălăţenii. Acest proiect are un caracter aparte, care ne face să ne întoarcem în istorie şi să fim mândri de cultura şi tradiţia noastră. Muzeul Satului este o continuitate a tradiţiilor poporului român şi a celor care ne ducem veacul la gura Prutului Inferior“, a afirmat Eugen Chebac, preşedintele Consiliului Judeţului şi totodată managerul acestui proiect.

La rândul său, preşedintele Consiliului Raional Cahul, Gheorghe Vasilache, a punctat însemnătatea acestui aşezământ cultural. „Sunt mulţumit de ceea ce am realizat împreună cu partenerii de la Consiliul Judeţului Galaţi. Cred că, pe viitor, trebuie să investim mai mult în cultură, deoarece este necesar să nu ne uităm trecutul şi istoria şi să lăsăm ceva în urmă pentru urmaşii noştrii.“

Vizitatorii vor putea găsi la Muzeul Satului din Galaţi două oale pentru sarmale, din ceramică neagră, nesmălţuită, care nu se mai fabrică în această zonă a ţării de cel puţin 70 de ani. Tot în casele tradiţionale pot fi găsite levicere cu o vechime de 100 de ani.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 1289



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI