Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

A schimbat microfonul pe bolizii agricoli

Zilele trecute am asistat la o demonstraţie de utilaje agricole în localitatea Peciu Nou. Curios din fire, am întrebat cine e amfitrionul. Mi-a fost indicat un tânăr îmbrăcat în salopetă, plin de ulei, ce meşterea la unul dintre utilaje. Am aflat că el este organizatorul.

– Dle director Alexandru C. Berghin, sunteţi tânăr, aţi plecat din media şi aţi ales agricultura. De ce?

– Este singurul domeniu care m-a atras şi mi-a arătat o altă faţă a competitivităţii. Un domeniu ce dezvoltă foarte mult caracterul şi îţi aduce mari satisfacţii. Cu această ocazie, împreună cu partenerul italian Giovanni Pegoraro am pus bazele societăţii cu capital mixt Agriest, devenind totodată unic importator marca Alpego în România.
Opţiunea pentru Alpego

– De ce aţi ales utilajele Alpego şi ce reprezintă această marcă?

– Alpego reprezintă peste 30 de ani de tradiţie, bazându-se pe cei mai buni specialişti în domeniu. Firma produce o gamă largă de utilaje agricole menite să satisfacă cerinţele clienţilor profesionişti.

– Cum vedeţi pe plan naţional piaţa utilajelor agricole?

– Grea întrebare. Este aproape imposibil de apreciat la nivel naţional ce se va întâmpla în viitor. Avem semnale pozitive din piaţa românească, dar este un lanţ vicios. Producţie agricolă slabă, bani puţini, utilaje noi tot mai puţine. Fără un sprijin real, agricultura din România este în pragul falimentului.

Cu toţii sperăm ca în viitorul apropiat, dar nu chiar de mâine, agricultura să fie privită cu mai multă seriozitate. Vin dintr-un domeniu în care eram de partea cealaltă a microfonului şi recunosc că nu m-a interesat prea mult situaţia agriculturii la nivel general. Acum am tot respectul pentru cei care se zbat şi reuşesc să facă ceva, chiar şi fără sprijin. Noile tehnologii, pe care eşti nevoit să le îmbrăţişezi, obligă la mari eforturi financiare.

– Aţi spus mână de lucru, la ce vă referiţi?

– Pe piaţă apar din ce în ce mai multe echipamente foarte sofisticate: tractoare cu computer de bord, semănători cu tot felul de senzori, combine pentru recoltat cu cameră video încorporată. Acestea au fost create să uşureze munca, dar dacă nu citeşti „manualul de utilizare“ şi nu eşti deschis către a învăţa, atunci nu-ţi folosesc la nimic aceste noutăţi.

– Deci, ne trebuie specialişti?

– Să zicem. Dar înainte de toate, ţara are nevoie de forţe proaspete, de oameni devotaţi şi conştiincioşi.

Demonstraţie cu uşile închise

– Ieri am asistat la o demonstraţie „în forţă“ a unor utilaje marca Alpego, despre ce era vorba?

– Da, într-adevăr, ieri am testat unul dintre cele mai puternice scarificatoare Alpego şi o semănătoare cu freză rotativă, în pământ secetos. Chiar dacă a fost o demonstraţie cu „uşile închise“, o mare parte dintre agricultorii din zonă au asistat incognito la aceste probe. Am forţat scarificatorul până la o adâncime de 55 cm cu un tractor şenilat, după care am trecut la însămânţat cu o semănătoare pneumatică. Rezultatul: consum redus de carburant într-o perioadă de timp mai scurtă şi un teren gata însămânţat din doar două treceri.

– Să revenim la Agriest: care sunt utilajele de bază cu care veniţi în întâmpinarea agricultorilor?

– Ca utilaje, în această perioadă promovăm scarificatoarele. Cum s-a văzut şi la demonstraţia de ieri, scarificatorul îşi îndeplineşte cu conştiinciozitate menirea. Adâncimea la care lucrează acesta are rolul de a aerisi solul şi de a nu permite evaporarea apei în totalitate. În plus, sparge talpa de plug şi astfel permite apei să se înfiltreze mai uşor în sol, la o adâncime mai mare. Ca echipamente avem scarificatoare pentru toate tipurile de tractoare.

Înainte de a începe livrarea către România, s-au făcut probe în fiecare colţ al ţării pentru a vedea punctele slabe ale echipamentelor. Astfel avem utilaje în zona Bucureştiului, Craiovei şi Brăilei, în Moldova, Bihor şi, bineînţeles, în Timiş.

Clement LUPU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 889



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI