Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Sfârşit de august. În calendarul ortodox, altă sărbătoare: tăierea capului slăvitului Prooroc Înainte-mergător şi Botezător Ioan. În biserici, slujbe şi prilej de închinăciune.

Ucis de desfrâu

Sfântul Ioan a fost numit de Domnul Hristos drept cel mai mare om dintre toţi oamenii născuţi din femeie şi cel dintâi între Profeţi. Când a devenit un om matur, sfântul, care avea unele ciudăţenii pentru ceilalţi, s-a retras în pustiu, unde a îmbrăcat o haină din păr de cămilă şi s-a hrănit cu ierburi şi miere sălbatică. Mai târziu, el este cel care propăvăduieşte botezul şi chiar pe Iisus, venit la apele Iordanului, îl botează.

Ioan pregăteşte prin predicile sale şi prin botez poporul pentru primirea Mântuitorului. Cum a fost confundat cu Mesia, el le-a spus noroadelor: „Eu vă botez cu apă, dar vine altul mai mare decât mine, El vă va boteza cu foc şi cu Duh Sfânt“. Sfântul Ioan credea în Cuvântul Domnului şi, adesea, nemulţumit de dezmăţul în care trăia tetrarhul Galileii, Irod Antipa, îl înfrunta.

Acesta se căsătorise cu Irodiada, soţia fratelui său Filip pe când acesta trăia şi avusese cu ea o fată, pe Salomeea. Ioan îi spunea că nu e îngăduit să trăiască un bărbat cu soţia fratelui său. Aşa că Irodiada, ponegrită astfel, a prins ură mare pe el, atât de mare încât voia să-l omoare.

Dar Irod, care nu voia să supere poporul care îl cinstea pe Ioan, dar şi pentru că, în sufletul lui, îl aprecia pe Ioan, o tot împiedica să facă moarte de om. Dar, femeie vicleană, ea a reuşit să-l convingă pe rege să îl bage la închisoare pe Sfântul Ioan. La ziua de naştere a regelui, pe care şi-a serbat-o cu mulţi musafiri, cu multe bucate şi multe feluri de băuturi, Salomeea, care dansa voluptuos, l-a stârnit pe Irod.

Desfrânatul i-a promis fetei că va face pentru ea orice, dacă va fi a lui. Salomeea, sfătuită de mama ei, a vrut doar capul Botezătorului pe tavă. Încurcat de aşa cerere, regele a ezitat câteva clipe. Apoi a ordonat unui soldat să meargă în închisoare şi să taie capul sfântului. Barbaria s-a produs şi capul lui Ioan a fost adus pe un platou, cu sângele încă şiroind, în sala de ospăţ.

Actul nesăbuit şi sângeros a fost, după cum spun preoţii, permis de Dumnezeu pentru că, după ce a fost Înainte-mergătorul lui Hristos pe pământ, Sfântul Ioan Botezătorul a mers înaintea lui Hristos, înştiinţând morţii de venirea lui Mesia, care trebuia să spargă prin Cruce porţile şi închizătorile Iadului.

Nina MARCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 649֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI