Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Sfântul Nicolae, Moş Nicolae...

Am intrat în decembrie, luna cadourilor. Şi, încă de pe 6, ne încărcăm cu bucurie şi speranţă, cu visuri şi încredere. Scuturăm ghetele de cadouri, ne trece supărarea pe cei din jur, iertăm greşelile lor şi pe ale noastre şi aşteptăm să cadă, aşa cum se spune din bătrâni că se întâmplă, prima zăpadă. De fapt, ne pregătim încet de Naşterea Domnului...

Sărbătoare mare...

Sfântul Nicolae este prima mare sărbătoare creştină a lunii decembrie. El s-ar fi născut în ţinutul Lichiei, din Asia, dar nu se cunoaşte data la care a venit pe lume. Părinţii lui erau bogaţi şi i-au pus numele de Nicolae, desemnându-l „biruitor de popor”, cum este traducerea acestui nume în limba greacă. Fiul, după ce ei au murit, şi-a împărţit averea săracilor şi a plecat în lume, întemeind, întâi la Mira, Mănăstirea Sionului. Nicolae avea puteri de vindecare asupra bolnavilor şi era tare bun şi milostiv. Se zice că el a înviat şi un om din moarte şi a fost făcut arhiereu, iar pentru credinţa-i nestrămutată a fost dat la osândă de împăraţii Diocleţian şi Maximilian. Din temniţă a fost eliberat de împăratul Constantin, aceasta eliberând, de altfel, toţi credincioşii. Nicolae a săvârşit în timpul vieţii, dar şi după moartea sa, pe 6 decembrie, anul 345, o mulţime de minuni. Moaştele sale se află la Bari, în sudul Italiei, luate din Mira. Cum Nicolae este un sfânt al ortodoxismului, acum, cu noi, îl mai sărbătoresc şi grecii şi ruşii.

Moşul cu daruri

În seara asta, şi trebuie să mă credeţi, vine Moş Nicolae cu daruri! Cică s-ar cam strecura în casă pe horn, pe fereastră, prin întredeschizătura uşii. Intră pe unde nici cu gândul nu gândim. Dar numai dacă încălţămintea a fost ştearsă şi cremuită, aşezată frumos lângă uşă sau lângă geam. Şi, desigur, dacă toată lumea a fost cuminte. Altminteri, nuiaua moşului îşi face, discret, loc printre ghetele şi cizmele înşirate, precum soldaţii la apelul de dimineaţă al comandantului. În mod normal, Moş Nicolae aduce în sacul lui dulciuri, portocale, banane, dar şi destule alte daruri pentru cei care au dat dovadă de cuminţenie în timpul anului scurs de la ultima întâlnire. Mai niciodată moşul nu vine când lumea e încă trează şi bâjbâie prin casă. El preferă să îi ştie pe toţi adormiţi, ca să poată acţiona în voie, adică să pună cadourile pe la locurile lor.

Nina Marcu
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 23, 1-15 DECEMBRIE 2010

Vizualizari: 639֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI