Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Fecioara Maria, preacurata

În săptămâna în care lumea ortodoxă prăznuieşte sărbătoarea Sfintei Mării, suntem în legătură directă cu Iaşiul, de unde vine invitatul nostru de onoare: Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

G.V.: Faceţi-ne lumină un pic: de ce este aşa importantă această zi, mai cu seamă că avem o Sfântă Mărie în luna august pe 15, şi iată încă una pe 8 septembrie?

Înalt Prea Sfinţitul: Să fii mama lui Dumnezeu e un lucru inacceptabil pentru logica umană obişnuită, dar firesc pentru cei care se consideră fiinţe ieşite din mâna Creatorului. Nu se poate aşadar, ca un moment din viaţa acestei fiinţe considerate a fi Maica Domnului de două milenii, de către miliarde şi miliarde de suflete, să nu fie încărcat de semnificaţie. Şi dacă orice personalitate a lumii este în general comemorată de ziua plecării din această lume spre veşnicie, cu atât mai mult este important momentul în care Maica Domnului se îndreaptă către fiul şi Dumnezeul său. Conşiinţa creştină nu se poate să nu fie atinsă şi să nu sărbătorească acest moment crucial din viaţa mamei lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară Maria, şi de ce nu, din viaţa creştinătăţii, în general. În mod special pentru creştinii ortodocşi, plecarea ei înseamnă de fapt prezenţa sa mult mai semnificativă, pentru că, aflându-se la picioarele fiului său, ea devine avocatul umanităţii pe lângă Dumnezeu.

Mesajul Bisericii, acelaşi dintotdeauna

G.V.: Aşa se explică probabil faptul că peste un milion de români au nume ce pornesc de la Sfânta Fecioară Maria, dar şi că cele mai multe biserici poartă acest hram.

ÎPS: E adevărat, deşi slavă Domnului, avem o mulţime de sfinţi în calendar şi multe biserici din Moldova şi din ţară sunt dedicate acestora. Dar, prin comparaţie, bineînţeles că cele mai multe biserici sunt aşezate sub ocrotirea Maicii Domnului. Nici nu putea fi altfel, pentru că între sfinţii lui Dumnezeu, Maica Domnului este sfântul prin excelenţă.

G.V.: Deşi trecută nemilos prin crivăţul istoriei şi vremurilor, biserica a reuşit totuşi să rămână cea mai credibilă instituţie pentru noi, creştinii. Cum explicaţi acest lucru?

ÎPS: Sunt multe răspunsurile care pot fi date: m-aş opri la două dintre ele. În primul rând, biserica este credibilă nu atât prin noi, slujitorii ei, ci prin faptul că este purtătoarea harului şi adevărului, care nu pot să nu fie credibile. Şi în al doilea rând, într-o societate în mişcare, unde de câteva zeci de ani ritmul schimbărilor devine parcă infernal, Biserica vine cu cuvântul Hristos astăzi, ieri şi în veci acelaşi. Mesajul bisericii, cu mici schimbări de formă, este aşadar acelaşi dintotdeauna. De aceea, oamenii nu pot să nu se încreadă într-o instituţie care nu se schimbă de la o zi la alta. Cred că acesta este argumentul care converge în a câştiga încrederea oamenilor.

„Îndrăzniţi şi nu vă temeţi“
G.V.:În aceste vremuri de adâncă şi cumplită criză economică, o întrebare se pune şi pentru dumneavoastră: are Biserica mijloace îndestulătoare în aşa fel încât să-i poată ajuta pe cei care sunt alături de ea?

ÎPS: În douăzeci de ani, Biserica a reuşit să-şi recupereze o mică parte din proprietăţile pe care le-a avut de-a lungul vremii, iar pe de altă parte să-şi creeze şi o infrastructură socială, zic eu, nesatisfăcătoare faţă de nevoile societăţii, dar destul de evidentă în raport cu anul 1990.

Gheorghe VERMAN
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 17, 1-15 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 688֩ Comentarii

 
֠ 1.     Măneanu Varvara Magdalena -- (1-September-2010 )
La mulţi ani! şi sănătate, belşug, prosperitate tuturor doamnelor şi diâomnişoarelor ce coartă numele Maria, Fecioara Maria să Vă aibă în grijă! Varvara

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI