Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Cuvioasa Maica noastră Parascheva

Probabil că şi copilul de la sânul mamei sale ştie că, pe 14 octombrie, creştin ortodocşii o sărbătoresc, cu mare religiozitate, pe Cuvioasa Parascheva. Însemnată, desigur, cu cruce roşie în calendar, sărbătoarea aceasta este una dintre cele mai importante ale ortodoxismului.

Rugăciune către Precuvioasa

Poate că la o astfel de zi deosebită, chiar dacă mulţi dintre noi n-am sărutat moaştele sfintei la Iaşi, ba nici la biserica din localitatea de domiciliu, din diferite motive, nu am ajuns, e bine să începem textul de faţă cu o rugăciune. O rugăciune către Preacuvioasa Parascheva pentru iertare:

„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut toată făptura, nu întoarce faţa Ta de la noi, păcătoşii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotinţă le săvârşim. Noi suntem păcătoşi, netrebnici şi plini de răutate; iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcă­toşilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga milostivirea prin sârguinţa cea de toate zilele, dăruieşte-ne-o Tu, ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea şi ne întăreşte cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie, să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.“

Blestemat să fie cel...“

Despre Sfânta Parascheva informaţiile care au ajuns până la noi sunt cam aşa: s-a născut în localitatea Epivata din Tracia, în prima jumătate a secolului al XI-lea, a intrat, de foarte tânără, maică la mănăstire, a şi murit de foarte tânără, la numai 27 de ani. Şi, ca mai târziu capul lui Mihai Viteazul, desigur, păstrând propor­ţiile, moaştele ei au fost purtate dintr-un loc într-altul. Au ajuns pe la turci, pe la bulgari, pe la sârbi, pe la valahi, pe la greci, apoi la moldoveni, pe vremea lui Vasile Lupu, unde au şi rămas. Ele au fost aşezate cu mare fast în Biserica Sfinţii Ierarhi din Iaşi, unde au adăstat până în 1884, când au fost mutate, din cauza lucrărilor de restaurare ale bisericii, în paraclisul mănăstiresc din clădirea egumeniei şi aşezate pe un catafalc din lemn.

În a doua zi de Crăciun din 1888, după vecernie, o lumânare rămasă aprinsă în sfeşnicul de lângă racla cu moaştele Prea Cuvioasei a transformat sfântul lăcaş aproape într-o ruină. Deşi au ars multe lucruri din interior, inclusiv catafalcul cu racla şi ferecăturile acestuia din argint, moaştele nu au fost atinse. Minune dumnezeiască... Moaştele au primit o raclă nouă şi au fost mutate la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde, după alte peregrinări, sunt şi acum. Moaştele Sfintei Parascheva sunt, la zi de sărbătoare, înveşmântate în culori deschise, iar în posturi în culori închise.

Când are loc operaţiunea de înveşmântare, catedrala se închide. În afara veşmântului de la suprafaţă, care se vede de către credincioşi, mai există unul pe dedesubt, despre care se spune că este cel în care s-au adus moaştele sfintei şi care nu se schimbă niciodată. Acest vechi veşmânt, făcut din in, are încă încrustate pe el cuvintele domnitorului Vasile Lupu: „Blestemat să fie cel care va împrăştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva“.

Să se teamă de aşa blestem cei cu gânduri rele!

Nina MARCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 812



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Măneanu Varvara Magdalena -- (2-October-2010 )
Am citit articolul.Frumos!La mulţi ani celor care poartă numele de Paraschiva, Paraschiv!

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI