Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Pământ batjocorit

Este greu de explicat ceea ce se întâmplă în judeţul Mureş. În timp ce, peste tot în ţară, se extind culturile de viţă-de-vie, aici dispar. Astăzi a mai rămas doar o amintire din podgoriile de la Sâncrai (aici s-a ales praful şi de livezi, şi de fermele zootehnice!), Band şi chiar Târnăveni (mai există doar câteva hectare de vie!). La nivelul întregului judeţ existau, până la Revoluţie, 5.198 de hectare de vie, din care astăzi a mai rămas aproximativ jumătate.

Cauzele par să fie, pe de o parte, taxele mari pe care fermierii trebuie să le plătească anual statului, iar pe de altă parte costurile mari aferente reîntineririi viilor. De exemplu, reînnoirea unui hectar de vie costă cel puţin 10.000 euro. În această situaţie, mulţi agricultori au tras brazdă peste vii şi cultivă astăzi cereale sau le lasă în paragină.

Terenuri agricole abandonate

În judeţul Caraş-Severin, unii oameni nu vor să lucreze pământul, dar nici să-l dea în arendă sau să-l alăture unei asociaţii. E al lor şi fac ce vor cu el! Numai că, după o astfel de concepţie retrogradă, au rămas nelucrate aproximativ 35.000 de hectare de terenuri agricole mănoase.

Datele provin dintr-un raport existent la Instituţia Prefectului din judeţ. Unii au dat vina pe seceta din toamna anului trecut, aşa că nimeni nu s-a mai gândit să semene, chiar dacă se anunţau ploi. Alţii s-au plâns că nu au avut bani, fiind mici fermieri care nu vor să se asocieze. Aşa că, în locul unor culturi care ar fi fost profitabile în acest an, pârloaga s-a întins pe 35.000 de hectare!

(T.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2008

Vizualizari: 663



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI