Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Tehnologia de cultivare a năutului

Năutul este o cultură rezistentă la secetă şi se cultivă, în special, în zonele de stepă. În perioadele de secetă el îşi încetează activitatea şi o reia când apar condiţii favorabile, fără a influenţa în mod semnificativ nivelul producţiei.

Se însămânţează primăvara devreme şi are perioada de vegetaţie relativ scurtă (91-111 zile), putând valorifica umiditatea acumulată în sol în perioada de iarnă şi maturizându-se înainte de apariţia arşiţelor puternice.

Este o cultură complet mecanizabilă şi prezintă avantajul că păstăile nu se scutură la maturitate.

Fiind o plantă leguminoasă, este bogată în proteină (18-28%), dar şi în amidon (46-48%) şi în grăsimi (6-7%). Se foloseşte în alimentaţia oamenilor, precum şi în furajarea animalelor. Pentru cultura năutului sunt recomandate solurile mijlocii şi uşoare, evitându-se solurile grele şi reci.

Ca plante premergătoare se folosesc cerealele păioase şi porumbul, nefiind indicate leguminoasele.

- Fertilizarea se efectuează în special cu fosfor (40-60/kg P2O5/ha), iar cu azot numai când nu funcţionează tratamentul cu nitragin din cauza secetei puternice (se aplică 30-50 kg N/ha).
- Lucrarea solului constă într-o arătură la 22-25 cm adâncime, bine întreţinută până la intrarea în iarnă, pentru a asigura condiţii de însămânţare primăvara timpurie.
- Patul germinativ se pregăteşte printr-o lucrare cu combinatorul la
5-6 cm adâncime, executată perpendicular sau oblic faţă de direcţia în care se face semănatul.
- Sămânţa trebuie să aibă puritatea de 97%, iar germinaţia de minimum 80%. Se tratează cu nitragin în ziua semănatului şi se fereşte de acţiunea razelor solare.
- Semănatul se efectuează primăvara timpuriu, când se poate intra pe teren şi temperatura solului ajunge la 4°C.

Pentru semănat se folosesc semănători de tipul SPC-6 (8), reglate la 50 cm distanţă între rânduri, atunci când prăşitul se execută cu tractorul L-445, şi în benzi de câte 3 rânduri la 45 cm, iar între benzi 60-70 cm pe unde calcă roţile tractorului U-650.

Trebuie să se realizeze 40-45 de boabe germinabile/mp folosind 80-120 kg/ha sămânţă. Adâncimea de semănat este de 4-6 cm.
- Lucrările de întreţinere urmăresc combaterea buruienilor, a bolilor şi dăunătorilor.

Combaterea buruienilor se realizează prin prăşit, iar când nivelul de îmburuienare este ridicat se pot folosi şi erbicidele.

Mai folosite sunt erbicidele de tipul Treflan 4-5 l/ha, administrat la pregătirea patului germinativ şi Pivot 0,5-0,75 l/ha, aplicat în perioada de vegetaţie.
Dintre boli se menţionează antracnoza, iar ca dăunător mai frecvent este musca minieră a năutului. Pentru combaterea acestora se folosesc insecto-fungicide recomandate de specialişti.

8 Recoltarea se efectuează când majoritatea păstăilor s-au îngălbenit, boabele sunt tari şi au culoarea specifică soiului.
Năutul are coacere uniformă, tulpinile erecte şi nu se scutură la maturitate, putând fi uşor recoltat cu combina.

În cazul când în ultima parte a vegetaţiei s-a îmburuienat puternic, se poate recolta în două faze: mai întâi se trece cu vindroverul care taie plantele şi le lasă în brazdă, iar când s-au uscat bine se trece cu combina prevăzută cu ridicători de brazdă care execută treieratul.
Se obţin producţii de 1.000-1.800 kg/hectar.

Dr. ing. Vasile POPESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 2, 16-31 IANUARIE 2008

Vizualizari: 13707



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI