Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni de nota... 10
Doctorul Vasile Pachiţanu

Misiunea reporterului de a înfăţişa profilul profesional şi moral al celor ce slujesc pentru progresul agriculturii româneşti este extrem de dificilă, cel puţin din două motive.„Oamenii de nota… 10“ găzduiţi în rubrica de faţă sunt, cel mai adesea, personalităţi care pretind, cu justificat temei, ca poziţionarea lor pe scara valorii profesionale să le individualizeze apartenenţa reală în rândurile elitei agricole.

Al doilea impediment ţine de structura interioară aparte a omului de ştiinţă care respinge extazierea. Adică desprinderea din rândul colectivităţii. Pentru ei, actul creaţiei nu pare a depăşi munca trudnică a celor din jurul lor.

O asemenea personalitate este şi doctorul veterinar Vasile PACHIŢANU. Noi, cei care îl admirăm pentru puterea de creaţie ieşită din comun, dar mai ales pentru realizările sale de-o viaţă întreagă, cum s-ar spune, încă nu am reuşit să-i decriptăm genomul interior. Nici în plan creativ şi nici uman.

Retras departe de lumea dezlănţuită a celor care îşi arogă calitatea de a gestiona problemele zootehniei româneşti, doctorul Pachiţanu dezvoltă undeva nu departe de Piatra-Neamţ, la Complexul Zootehnic Zăneşti, o bază de cercetare fără egal în această zonă geografică a Europei. Ce reuşeşte acest om aici depăşeşte până şi imaginaţia semenilor săi despre forţa şi nivelul zootehniei virtuale.

O face nu cu gândul la nu ştiu ce distincţie naţională, ci pentru considerente ce ţin de crezul său profesional şi ataşamentul faţă de clasa oropsită a crescătorilor de animale. Pe ei, pe urmaşii răzeşilor Marelui Ştefan, vrea el să-i dezlege de viaţa mizeră a grajdului clasic falimentar, spre a-i ridica la un nivel de civilizaţie şi bunăstare egal cu semenii lor.

Cum şi prin ce mijloace?

Ambiţia lui este de a schimba ordinea zootehnică a ţinutului căruia îi aparţine printr-o infuzie ştiinţifică de material genetic, care să repopuleze păşunile mănoase ale Moldovei cu animale de o robusteţe ce seamănă izbitor cu zimbrii de altădată. Fapt este că la Complexul din Zăneşti nucleul de reproducţie este acum format şi foarte curând va începe diseminarea materialului genetic care va declanşa procesul de ameliorare a raselor autohtone.

În combinaţia ştiinţifică a doctorului Pachiţanu se află mai ales reproducători de mare performanţă, creaţi de el şi colaboratorii săi, sub asistenţa unor cercetători americani. În timp, aceştia ar putea da naştere unei rase de taurine care să înglobeze tot ce este mai bun în lume în materie de taurine pentru carne.

Legat sufleteşte de animalele care au asigurat perenitatea zootehniei româneşti, doctorul mai are ambiţia de a dovedi că rasele autohtone au o genă cel puţin la fel de valoroasă precum monştrii hrăniţi la ieslea bogată a fermierilor occidentali. El a reuşit să recupereze de-a lungul timpului trei exemplare din rasa pură a Surei de stepă, din care una este cuprinsă în programul de ameliorare.

După câte i-au fost date doctorului să pătimească de-a lungul timpului, acum soarele se înalţă măreţ şi peste strada lui. Asta se întâmpla într-o frumoasă zi de primăvară, când Culiţă Tărâţă l-a mutat la Zăneşti, de la ferma sa familială, unde i-a dat mână liberă pentru a clădi o unitate care să îmbine elementele de civilizaţie cu performanţa. Atunci, nici lui Culiţă şi nici lui Pachiţanu nu le trecea prin cap ceea ce avea să se nască opt ani mai târziu: un complex zootehnic cu o bază de cercetare proprie, cum în puţine locuri din lume poate fi văzut.

I. BANU, I. POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2008

Vizualizari: 1286֩ Comentarii

 
֠ 1.     green john -- (13-January-2012 )
Ce nu pot altii experimenta genetic in State , pentru ca sint legi drastice care se respecta , se incearca in Romania . Curind o sa avem vaci care arata ca si culturistii unflati cu tot felul de steroizi si apoi sa te tot astepti la boli autoimune . Iar preamarirea occidentalilor suna cam suna Scinteia pe vremea raposatului . N-ar strica sa si deschidem ochii putin

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI