Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Finlanda - o ţară conectată la tehnica agricolă mondială

Din cauza climei aspre dar mai ales a calităţii solurilor, Finlanda nu se poate numi o ţară agricolă. Cu toate acestea, tehnica ce ia naştere aici este una dintre cele mai performante, iar industria finlandeză de tractoare şi maşini agricole este renumită pe plan mondial.

Lansarea noilor modele, la care am participat recent în „ţara celor o mie de lacuri“, poate fi catalogată drept unul dintre momentele menite să schimbe oamenilor concepţia despre tractoare şi despre tehnica agricolă nouă, în general.

Valtra şi Sisu Power, o colaborare ce naşte performanţă

Valtra, pentru care fiabilitatea reprezintă o chestiune de onoare, este lider pe piaţa producătorilor de tractoare în ţările nordice, ocupând totodată al doilea loc ca popularitate în America Latină şi al treilea în România. Inima şi coloana vertebrală a acestor tractoare o reprezintă motorul Sisu Power.

Atât Valtra cât şi Sisu Power sunt mărci internaţionale ale Corporaţiei AGCO şi colaborează de peste 50 de ani la dezvoltarea motoarelor şi transmisiilor, asigurându-se astfel că principalele lor componente lucrează perfect împreună.

Noile transmisii cu care sunt dotate modelele Versu şi Direct sunt identice în esenţă prin faptul că în cabină nu există niciun schimbător de viteză. Ambele modele sunt la fel de rapide şi de eficiente atât la mersul înainte cât şi la cel cu spatele.

Sisu Diesel, care mai nou şi-a schimbat denumirea în Sisu Power, a lansat tot în această perioadă noile motoare de 7 cilindri, cu o capacitate de 9,8 l şi care dezvoltă puteri de până la 500 CP. Pe lângă performanţele sale de putere, Sisu a dezvoltat şi sisteme destinate reducerii consumului şi protejării mediului înconjurător. Acestea sunt destinate utilajelor şi tractoarelor din cadrul grupului AGCO, unul dintre fabricanţii de top de echipamente agricole.

Seria S - putere mai mare, consum mai mic

În dorinţa de a oferi clienţilor mai multă putere şi confort, Valtra a lansat la începutul lunii octombrie o linie nouă de tractoare. Este vorba despre seria S care oferă cinci modele noi cu puteri între 270 şi 370 cai putere. Noua serie introduce o tehnologie avansată de Reducere Selectivă a Noxelor (SCR) pentru sectorul maşinilor agricole.

Prin introducerea acestei tehnologii la tractoarele sale, Valtra îşi reîntăreşte poziţia de lider în protecţia mediului, noua serie aliniindu-se deja la normele EURO 3 stadiul B de emisii pentru anul 2011. Tehnologia SCR oferă şi alte beneficii utilizatorilor: reduce consumul de combustibil cu aproximativ 5%, creşte fiabilitatea şi prelungeşte viaţa uleiului lubrifiant. Puterea de tracţiune a seriei S, sistemul hidraulic şi tiranţii fac ca şi cele mai mari şi complexe utilaje să fie uşor de controlat.

Transilvănenii au ales calea nordică!

În România, tractoarele Valtra sunt aduse de Valtec Tractoare Transilvania, al cărei director, domnul Narcis Someşfălean, a mizat pe calitatea nordică, iar dacă ţinem cont de nivelul cotei de piaţă atins după numai trei ani în România, putem spune că a făcut alegerea cea mai potrivită.
Spiritul de inventivitate

Rep.: Ce însemnătate vor avea pentru clienţi inovaţiile aduse de ultimele modele lansate?

N.S.: Am asistat în aceste zile aici, în Finlanda, la prezentarea în premieră a unor produse şi echipamente pe care Valtra le propune clienţilor săi răspândiţi peste tot în lume. Amintesc aici două noi transmisii - Versu (multi-step) şi Direct (continu variabilă).

Este vorba despre tehnologii consacrate care oferă utilizatorului mai multe modalităţi de a eficientiza munca sa. Viteza de rulare şi turaţia pot fi ajustate folosind potenţiometrul variabil, levierul de viteză sau pilotul automat. Noile opţiuni de transmisie oferă clienţilor posibilitatea de a-şi personaliza şi mai mult tractorul potrivit nevoilor lor specifice.

Al doilea eveniment a fost lansarea seriei S, care vine în completarea gamei de tractoare existente pe piaţă cu modele de până la 370 CP şi se adresează fermierilor cu peste 2.000 ha. Ultimul tractor Valtra avea o putere de 211 CP. Seria S a fost dezvoltată şi testată timp de şase ani şi este exact lucrul de care aveam nevoie pentru a putea veni în întâmpinarea potenţialilor clienţii cu cea mai completă gamă de puteri şi cele mai performante sisteme de transmisie.

Rep.: Când vor putea achiziţiona fermierii români noile serii de tractoare şi cât de accesibile vor fie ele ca preţ?

N.S.: În România primele comenzi vor putea fi lansate începând cu luna martie 2009, dar fermierii vor putea vedea noile tractoare în premieră în luna noiembrie a acestui an, cu ocazia târgului INDAGRA. Ele vor putea fi achiziţionate prin accesarea fondurilor europene sau prin una dintre măsurile propuse de noi, leasing sau credit.

Pentru început vom aborda o politică de penetrare a segmentului superior unde avem numeroşi concurenţi, de aceea, pe lângă preţul mai mic vom oferi şi un pachet exclusiv prin care clientul va fi prioritar în ceea ce priveşte acordarea service-ului. Nu în ultimul rând, confortul utilizatorului

Rep.: Ce alte noutăţi mai aduce Valtra cu această ocazie?

N.S.: Venim cu modificări ce vor oferi un plus de confort celui care conduce tractorul, cum ar fi scaunul cu încălzire şi ventilaţie şi cabina cu suspensie activă pe toate cele patru colţuri, creată pentru a atenua şocurile. Vizibilitatea este excelentă în toate direcţiile. Sistemul de conducere inversat TwinTrac face munca în cazul mersului cu spatele mult mai eficientă.

O altă noutate o reprezintă sistemul de tiranţi frontali care se întorc odată cu volanul, astfel încât utilajele pot fi ataşate mult mai uşor.

Rep.: În general, în Europa tractoristul este de cele mai multe ori chiar proprietarul terenului şi este normal ca acesta să pună preţ pe confort. La noi însă lucrurile stau puţin altfel...

N.S.: Este adevărat, dar în curând şi în ţara noastră vor fi impuse anumite reglementări europene referitoare la reducerea vibraţiilor în timpul lucrului. În plus, este bine ştiut faptul că, în timpul condusului, odată cu oboseala creşte riscul producerii accidentelor şi scade foarte mult randamentul. Tocmai de aceea a fost creată această cabină cu suspensie activă care preia vibraţiile emise în timpul lucrului astfel încât tractoristul poate lucra mai mult şi mai eficient.

O piaţă tot mai atractivă

Rep.: Să vorbim puţin despre dinamica pieţei utilajelor. Cum estimaţi cererea pentru 2009?

N.S.: Este binecunoscut faptul că nevoia de hrană la nivel mondial este din ce în ce mai mare şi ca să o producem avem nevoie de utilaje. În România cererea de utilaje este în creştere deoarece şi puterea economică a fermierilor creşte de la an la an.

În 2007 am avut o cotă de piaţă de 11,2 % (11 milioane euro), o cotă bună pentru noi, iar pe viitor dorim să ne menţinem în acest segment, bineînţeles cu posibilităţi de creştere. Această cotă confortabilă ne va permite să dezvoltăm şi alte produse pentru clienţi. Pentru 2009 cred că piaţa aflată acum în dezvoltare va fi la fel de dinamică.

Cred şi sper că autorităţile iau anul 2008 ca pe unul de pregătire în accesarea fondurilor şi înţeleg că aceste finanţări sunt vitale pentru agricultură şi pentru fermieri, mai ales în condiţiile în care dorim să fim competitivi pe piaţa europeană a produselor agricole.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2008

Vizualizari: 2593֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI