Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Uniunea Europeană, în date şi cifre
Organismele financiare ale Uniunii Europene - Banca Europeană de Investiţii

Banca Europeană de Investiţii a luat fiinţă în anul 1958, prin Tratatul de la Roma. BEI reprezintă suportul Uniunii Europene în ceea ce priveşte obiectivele sale prioritare - integrarea în UE şi dezvoltarea zonelor cu probleme - coeziunea economică şi socială.

Banca Europeană de Investiţii este o instituţie financiară internaţională, cu capital public. Proprietarii săi sunt statele membre ale UE, care au subscris la capitalul băncii. În această calitate, statele membre au dreptul de a fi reprezentate în posturile de decizie ale băncii - guvernatori sau directori.

Capitalul subscris al BEI a fost la sfârşitul anului 2007 de 164 miliarde de euro. Fondurile BEI s-au extins însă la 50 miliarde anual prin diferitele produse bancare lansate pe piaţă, dar banca se şi autofinanţează prin investiţii făcute pe anumite pieţe de capital, ceea ce îi permite să îşi adapteze activitatea în funcţie de necesităţile prevăzute de dezvoltarea politicilor UE.

STAFF-ul

Banca Europeană de Investiţii este guvernată de:
- un Consiliu de Guvernatori, de obicei format din miniştri de finanţe din statele membre;
- un Consiliu de Directori, format din 28 de membri reprezentând fiecare stat membru şi Comisia Europeană. Există 16 altenanţe de conducere, lucru care se traduce în faptul că anumite poziţii sunt împărţite între grupuri de state. Acest consiliu are dreptul de a coopera cu maximum 6 experţi (6 directori şi 6 directori alternativi), cu drept de a participa la întruniri, dar fără drept de vot;
- Comitetul de Management, format din preşedintele BEI şi cei 8 vice-preşedinţi;
- Comitetul de Audit, format din 3 membri şi 3 observatori convocaţi de Consiliul de Guvernatori.

Produsele BEI

Banca Europeană de Investiţii oferă clienţilor săi 4 mari produse:
- împrumuturi - granturi acordate programelor sau proiectelor viabile, din sectorul public sau privat;
- asistenţă tehnică - prin intermediul unei echipe de experţi compusă din economişti, ingineri şi specialişti financiari ai BEI;
- garanţii - acordate într-un domeniu foarte larg de activitate - bănci, companii de leasing, fonduri mutuale etc.;
- capital mixt.

Banca Europeană are sediul central în Kirchberg, Luxembourg. Site-ul oficial al Băncii Europene de Investiţii este www.eib.org. În următoarea ediţie vom prezenta date referitoare la Comitetul Economic şi Social, care este un organism consultativ al Uniunii Europene.

Aurora Dumitrescu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2008

Vizualizari: 1274֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI