Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Evoluţii pe pieţele bursiere - Cum se vând, cum se cumpără?

Grâul

Preţul grâului pe piaţa mondială cunoaşte o scădere nesemnificativă faţă de media ultimilor cinci ani, în pofida ofertelor abundente la export. Aceasta şi datorită unei cereri tot mai mari, precum şi a nesiguranţei recoltei în unele ţări mari exportatoare, precum Argentina şi Australia. Nici măcar intervenţia pe piaţă a Rusiei şi Ucrainei nu a avut darul să determine scăderea semnificativă a preţului datorită, în primul rând, calităţii scăzute a ofertei. Ofertele acestor două ţări se adresează în special „pieţei furajere“ unde concurează grâul furajer al Uniunii Europene, inclusiv cel al României.

Preţul grâului european a scăzut în ultima perioadă în medie cu 3 euro/t, în timp ce cotaţiile grâului american la bursă sunt într-o creştere nesemnificativă, 3-4 dolari/tona. La Bursa din Paris, nivelul cotaţiilor estimate pentru primele luni ale anului 2009 nu depăşesc 170 euro/t, comparativ cu 235 dolari/t la Bursa din Chicago. Cererea de grâu vine mai ales din partea unor ţări cu o mare solvabilitate financiară: Coreea de Sud, Iran, Egipt, Japonia etc.

Porumbul

Pe ansamblu, ţările UE contează în această toamnă pe o producţie totală de 58 milioane tone, cu aproape 11 milioane tone mai mult decât în toamna anului 2007. Oferta de porumb intră în competiţie cu resursele furajere provenite mai ales de la grâu, orz şi soia. Analiştii anticipează o abundenţă de grâu furajer în măsură să completeze deficitul de porumb înregistrat în ţările mari producătoare, respectiv SUA, Argentina şi Brazilia. Un deficit important de porumb se înregistrează în ţările balcanice, îndeosebi în cele situate în vestul României.

Tranzacţiile la bursă nu par a fi influenţate semnificativ de aceste evoluţii pozitive şi negative în planul producţiei. La Bursa din Chicago, cotaţiile se menţin în jurul valorii de 214 dolari/t, cu o uşoară creştere pentru prima parte a anului 2009. În Europa, respectiv la Bursa din Paris, cotaţiile sunt într-o oarecare descreştere, 152-154 euro/t, iar prognozele pentru lunile februarie-martie nu indică o creştere a preţului.

Iosif POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2008

Vizualizari: 702֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI