Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Impactul restricţiei folosirii chimicalelor

• Preţurile produselor agricole vor creşte cu până la 70% ca urmare a restricţiilor Uniunii Europene privind managementul bolilor şi dăunătorilor

Dacă noile restricţii ale propunerilor de legi privind produsele de protecţia plantelor vor intra în vigoare:

• preţurile la grâu şi cartofi vor creşte cu cel puţin 20%;
• UE va deveni importator la culturile de bază;
• costul va fi suportat de către consumatorii europeni.

Un studiu publicat de curând de către Centrul European pentru Cercetare Politică Agricolă, Regională şi de Mediu (EuroCARE) a tras concluzia că noua legislaţie propusă la Bruxelles va avea un puternic efect de creştere a preţurilor pe care consumatorii europeni le vor plăti pentru hrană. Legislaţia va micşora drastic opţiunile privind mijloacele de combatere a bolilor şi dăunătorilor disponibile actualmente fermierilor europeni şi, în consecinţă, productivitatea agricolă va scădea dramatic, determinând creşterea preţurilor.

Conform studiului realizat, în cazul în care membrii Parlamentului European vor fi împinşi să promoveze noua legislaţie propusă să înlocuiască actuala Directivă 91/414/EEC, multe dintre mijloacele de control al dăunătorilor vor fi eliminate, astfel încât preţurile pentru toate produsele agricole vor creşte ca urmare a scăderii randamentelor de producţie.

În cel mai pesimist scenariu, preţurile cerealelor şi legumelor ar putea să crească cu 73% până la 104%. Chiar şi cel mai optimist scenariu examinat de cercetători privind pierderea productivităţii arăta o mărire a preţurilor cu cel puţin 20% pentru produse esenţiale cum sunt grâul şi cartofii.

Scenarii previzibile

„Aceste creşteri nu sunt surprinzătoare, dacă luăm în considerare presiunea actuală asupra preţurilor la alimente şi importanţa pe care o are UE pe pieţele internaţionale. Creşterile preţurilor prevăzute în studiu sunt de asemenea aliniate la experienţa recentă. În 2007, de exemplu, stocul mondial de grâu a fost cu aproximativ 20 milioane de tone mai scăzut decât în 2005, iar preţurile au crescut cu peste 100%“, a menţionat dr. Marcel Adenaeuer (EuroCARE, Bonn).

Cu un astfel de impact major anticipat, cercetătorii prevăd că o mare parte a producţiei agricole europene ar putea fi pierdută în favoarea altor ţări, punându-se astfel în pericol poziţia Uniunii Europene ca exportator al unor culturi cheie. De exemplu, mai mult decât probabil, producţia de grâu va creşte în SUA, Mexic, Rusia, Belarus, Ucraina, Africa de Sud, China sau Australia, pe măsură ce va scădea în Europa.

Friedhelm Schmider, directorul general al Asociaţiei Europene de Protecţie a Plantelor - ECPA, comentează: „Toate culturile au nevoie de protecţie împotriva bolilor şi dăunătorilor. Dacă vor fi eliminate mijloacele de protecţie pe care fermierii le folosesc în prezent pentru a-şi proteja culturile, productivitatea va scădea şi preţurile vor creşte. Acest studiu dovedeşte că interzicerea opţiunilor actuale de management al bolilor şi dăunătorilor ale fermierilor va avea în final un efect direct negativ asupra buzunarului consumatorului.“

Consecinţe economice şi sociale

„Politicienii europeni nu au luat încă în consideraţie impactul total al acestei propuneri de legislaţie asupra costurilor hranei noastre. Într-o perioadă de îngrijorare crescândă asupra stabilităţii economice şi a preţurilor în creştere înregistrate la alimente, având ca efect revolte sociale în unele părţi ale lumii din cauza lipsei hranei, refuzul de a examina în prealabil consecinţele acestei legislaţii se va finaliza printr-o politică ruptă de realitate.“

„Luând în considerare aspectele relevate de studiul EuroCARE, Asociaţia Europeană de Protecţia Plantelor, ECPA, apelează la Comisia Europeană şi la Parlamentul European să solicite Autorităţii de Siguranţă Alimentară Europeană (EFSA) o evaluare cuprinzătoare şi independentă a impactului criteriilor de restricţionare a managementului dăunătorilor. Europa este un producător şi un exportator mondial de alimente de frunte, această realizare fiind clădită pe fundamentul unui management efectiv al dăunătorilor. Interzicerea mijloacelor de combatere a dăunătorilor, fără o caracterizare ştiinţifică corectă, este foarte riscantă“ - subliniază dl Schmider.

Cercetarea EuroCARE se bazează şi pe alte studii care stârnesc îngrijorare asupra impactului pe care noile propuneri legislative îl vor avea. La începutul acestui an, un institut italian independent, Nomisma, a avertizat că, sub legislaţia propusă, productivitatea la cereale, cartofi şi viţă-de-vie va scădea în Europa, până în anul 2020, cu 20%, 33% şi respectiv, cu 10%. Pierderi similare ale productivităţii, cuprinse între 10% şi 77%, în funcţie de scenariu şi cultură, au fost introduse în modelul CAPRI pentru a simula efectele acestor pierderi asupra preţurilor.

În loc de concluzii

În ultimele două decenii, începând din 15 iulie 1991, Directiva de autorizare 91/414/EEC a reglementat autorizarea substanţelor agrochimice utilizate de fermieri în Uniunea Europeană. Această lege se află actualmente în revizuire la Bruxelles şi include propuneri de interzicere a multora dintre substanţele aflate în acest moment în utilizare. (M.S.)

N.R. Acest studiu a a fost realizat utilizând sistemul de modelare CAPRI (Common Agricultural Policy).

Modelul este un instrument bine cunoscut, folosit pentru evaluarea impactului schimbărilor de tip politic, socio-economic sau de mediu în direcţiile de conducere din sectorul agricol. Miezul acestui model este un aparat complet de funcţii comportamentale reprezentând fermierii, industria de procesare şi consumatorii de bunuri agricole. Din cauza repercusiunilor asupra pieţelor agricole mondiale, el acoperă întreaga planetă, dar este mai detaliat pentru agricultura europeană.

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2008

Vizualizari: 845֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI