Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Nutriţia porcinelor, aspecte fundamentale (VII)

Sisteme de furajare a porcilor

Cu privire de modul de nutriţie a porcilor se poate vorbi de trei sisteme principale, şi anume:

- Hrănirea uscată – este sistemul ce se realizează atunci când în raţie se administrează numai furaje concentrate (boabe de cereale şi leguminoase măcinate, tărâţe, tăiţei de sfeclă deshidrataţi, concentrate PVM etc.), apa fiziologic necesară fiind asigurată prin adăpat;

- Hrănirea umedă – este sistemul ce se realizează prin amestecarea cu apă a furajelor concentrate măcinate în proporţie de o parte hrană la 3 părţi apă. Apa poate fi parţial sau total înlocuită cu zer, zara şi altele.

- Hrănirea mixtă – este sistemul ce se realizează prin administrare în hrana porcilor, pe parcursul a 24 ore, a unor tainuri sub formă de hrană uscată iar a altora sub formă de hrană umedă.

Din alt punct de vedere, cu privire la sistemele de hrănire a porcilor, se poate vorbi despre alte două sisteme, şi anume:

- Hrănirea restrictivă cu tainuri fixe – care pot fi mai multe în cursul a 24 ore, dar care se administrează la ore fixe, în cantităţi fixe, stabilite în funcţie de categoria de porcine şi starea lor fiziologică pentru a acoperi cerinţele stabilite prin norme, cunoscut fiind că tainul trebuie consumat în 20-30 minute.

- Hrănirea la discreţie (ad libidum) – presupune existenţa permanentă în jgheaburi a hranei. Aceasta trebuie administrată în ritmul consumului, astfel încât să nu lipsească niciun moment, dar nici să nu rămână prea mult în hrănitor, cunoscut fiind că pot avea loc procese fermentative nedorite care depreciază hrana şi afectează starea de sănătate a animalelor, prin boli digestive mai ales.

Un efect economic deosebit defavorabil îl are folosirea în hrana porcinelor, mai ales a purceilor sugari şi a tineretului porcin, dar şi a celorlalte categorii, a nutreţului combinat sub formă granulată prin care se asigură:

a) reducerea risipei şi a consumului specific cu cca 10%;
b) nutreţurile granulate se pot transporta mai uşor în vrac fără a se dezomogeniza;
c) animalul este obligat să consume integral nutreţul combinat, acesta neputând alege componentele sale şi ingerând o cantitate mai mare de substanţă uscată cu o influenţă pozitivă asupra sporului de creştere în greutate;
d) prin granulare se produce o termoliză care influenţează favorabil gradul de asimilare a elementelor nutritive din furaj;
e) are loc distrugerea efectului inhibitor al unor substanţe;
f) se distrug în proporţie de 95% coloniile de mucegaiuri din resursele furajere de bază care participă la realizarea nutreţului combinat, care, de altfel, produc substanţe toxice cu efecte nefavorabile asupra ritmului de creştere, calităţii cărnii şi stării de sănătate a animalelor;
g) mecanizarea şi automatizarea în distribuirea hranei este mai facilă.

Eficienţa folosirii nutreţului combinat granulat în hrana porcilor
(după D. Bellis)

Tabelul il gasiti in revista

Din datele tabelului se pot constata avantajele economice obţinute în cazul utilizării în hrana porcinelor a nutreţului combinat granulat.

Dr. ing. Nicolae Zeneci
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 2, 16-31 IANUARIE 2008

Vizualizari: 8238



֩ Comentarii

 
֠ 1.     constantin cristian -- (26-September-2010 )
care este gramajul cerealelor la una suta kg concentrat?va multumesc!

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI