Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni care au făcut istorie

În acest număr, Nicolae Zamfirescu

Nicolae Zamfirescu s-a născut la 1 februarie 1899, la Iaşi, cu 8 ani înaintea deschiderii primelor cursuri de agricultură la Universitatea din acelaşi oraş, fiind unul dintre foarte puţinii oameni de seamă ai ştiinţelor agricole ce provin din mediul citadin. A fost un student eminent, apreciat de personalul didactic şi în primul rând de H. Vasiliu, care l-a reţinut ca asistent pentru disciplina fitotehnie. A beneficiat de o bursă pentru perfecţionarea studiilor în Austria, la Şcoala Superioară de Agricultură din Viena.

Întreaga activitate la catedră şi funcţiile avute în conducerea instituţiilor de învăţământ agricol superior i-au conferit o aureolă de mare profesor universitar. De altfel a făcut parte din micul grup de „profesori universitari emeriţi“, titlu acordat o singură dată în România în perioada lui Gheorghiu-Dej.“

Cercetările şi lucrările sale publicate se pot grupa astfel: studii privind fertilizarea culturilor, studii asupra absorbţiei elementelor nutritive la diverse plante de cultură; cercetări privind cerinţele de vegetaţie ale unor plante de cultură; cercetări cu microelemente utilizate la unele plante de cultură, de mare importanţă economică; îndrumări tehnice pentru cultivatori. Deosebit de acestea, cu un an înainte de încetarea din viaţă a publicat lucrarea „Bazele biologice ale producţiei vegetale“, o sinteză academică a unor cunoştinţe vaste de fiziologie vegetală, biologie, fitosisteme, mijloace principale de sporire a producţiei, solul şi ameliorarea însuşirilor lui trofice şi hidrice.

A primit înalta distincţie de doctor docent (1968), precum şi cele de membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Agricole din România şi membru corespondent al Academiei Române.

Teodor Marian
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2008

Vizualizari: 1020֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI