Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Bani frumoşi din plantaţiile de cătină

V-aţi gândit vreodată că aţi putea cultiva micuţul arbust de cătină şi să mai scoateţi şi bani din asta? Probabil că nu.

Dacă nu ştiţi, vă spunem că arbustul de cătina este un pomişor fructifer, cunoscut ca făcând parte din flora spontană a României. Fructele lui se utilizează, deopotrivă, în industria alimentară, în silvicultură, în farmacie, dar şi în consumul curent.
De la o vreme, cătina a fost introdusă în cultură, iar cei care se ocupă de creşterea acestui arbust susţin că fac o afacere bună.

În România, cătina se cultivă pe suprafeţe însemnate în judeţul Bacău. În Arad a fost introdus recent de familia Corina şi Lucian Uncu, doi tineri de 32 şi 34 de ani din Nadab. „Am auzit de la televizor de acest arbust şi ne-am gândit să plantăm şi noi. Asta era acum cinci ani. Acum trei ani am reuşit să facem primii paşi şi am înfiinţat firma Dano Plant SRL“, ne spun tinerii fermieri.

În România sunt multe plantaţii, însă puţine sunt pe rod, pentru că arbuştii intră pe rod abia peste 5 ani. Plantaţia de la Nadab este destul de mică, pe 4,15 ha, însă familia Uncu mai doreşte să planteze cătină pe alte 7 ha. „Este o plantă foarte căutată, cu mare cerinţă la export, există piaţă pentru asta. Dar costă mult.“

Costuri

Înfiinţarea culturii a costat 25.000 de euro, inclusiv pentru sistemul de irigare şi împrejmuiri, care nu se pot face decât cu gard viu pentru a primii certificarea.
Teoretic, cătina se adaptează la orice fel de sol, dar familia Uncu spune că nu le-a fost simplu. „Am învăţat pe pielea noastră şi am îngrijit plantaţia doar cu familia. Pe viitor însă vom face angajări.“ Sistemul ecologic de certificare presupune ca arbuştii de cătină să fie săpaţi din 3 în 3 săptămâni, ceea ce presupune serioase costuri.

Recoltarea se face manual, prin tunderea de lăstari. După tăiere, lăstarii se introduc într-un tunel de congelare, care costă 30.000 de euro. Acolo bobiţele cad de pe lăstari. Pe urmă bobiţele sunt mutate în camera de frig şi abia după aceea sunt gata de a fi valorificate pe piaţă.

Rezultatele muncii? Ei bine, acestea vin doar după câţiva ani. Plantaţia de la Nadab este în anul trei şi se preconizează o recoltă de 1.000 kg/ha. Din anul 5 plantaţia va produce 20 de tone/ha, care se vinde cu 1.000 euro/tona. Deci bani frumoşi, dar greu de obţinut. Rentabilitatea apare doar la cultivarea a minimum 10 ha de teren.

Ing. Mircea Suhoverschi, CLCA Pecica, judeţul Arad
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2008

Vizualizari: 14382֩ Comentarii

 
֠ 1.     iancu -- (22-October-2010 )
as solicita si eu mai multe detalii daca se poate si un nr de telefon de contact

֠ 2.     emil ghiu -- (28-March-2011 )
vand butasi catina alba doritorii pot suna la tel 0726894223 pentru ori ce plantatie

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI