Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Din tainele terapeutice ale Ginkgo biloba L.

Caracteristica principală a extrasului de frunze de Ginkgo (Egb) este capacitatea lui de ameliorare a circulaţiei sangvine în artere, vene, chiar şi în vase capilare. O altă caracteristică, descoperită recent, este aceea că extrasul de Gikgo are o extraordinară acţiune antioxidantă, mai mare decât substanţele naturale elaborate în organismul uman (ex. glutationeel) sau decât vitamina E. Ca urmare, afecţiunile care pot fi prevenite sau combătute cu extract de Ginkgo sunt impresionant de multe, depăşind, de departe, alte plante medicinale.

Amintesc câteva afecţiuni mai răspândite, cunoscute „de când lumea“, care au şi protocol ştiinţific modern:

Ameliorarea insuficienţei cerebrale

Denumirea cuprinde o serie de simptome ce apar pe măsura înaintării în vârstă şi alcătuiesc un tablou destul de sumbru: diminuarea puterii de concentrare şi a memoriei, oboseală aproape continuă şi lipsă de energie, stări de confuzie, depresie şi anxietate, precum şi ameţeală, pierderea echilibrului şi ţiuitul urechilor (tinitus). Cercetări făcute de medicii olandezi şi germani, administrând zilnic câte 120 mg extract de Ginkgo (Egb stas, 3 pastile a 4,0 mg), au condus la ameliorări vizibile, după 4-6 săptămâni, în toate afecţiunile enumerate, la 71-72% din pacienţi.

Încetinirea evoluţiei bolii Alzheimer

Un studiu german arată că doza de 80 mg Egb, de 3 ori pe zi, a determinat o îmbunătăţire semnificativă a memoriei, atenţiei şi performanţelor psihomotorii după o lună, mai ales dacă a fost administrată în faza incipientă a scăderii memoriei.
***
În cele ce urmează vom enumera încă o serie de afecţiuni care beneficiază şi ele de proba dură a timpului, pentru care, conform cercetărilor actuale, doza uzuală recomandată este tot de 50 mg Egb, de trei ori pe zi, ca şi în cazul insuficienţei cerebrale. Amintesc doar câteva afecţiuni, în ordinea existentă în bibliografie:
Scade tensiunea arterială; ameliorează raportul între colesterolul benefic (HDL) şi cel dăunător (LDL) din sânge; înlătură răcirea anormală a mâinilor şi picioarelor, precum şi durerile din muşchii picioarelor; îmbunătăţeşte vederea şi auzul; inhibă producerea anormală de cheaguri de sânge, inhibă constricţia bronhiilor în reacţiile alergice; protejează ficatul; ameliorează disfuncţiile sexuale masculine.
***
Subliniem că, în majoritatea studiilor, s-a utilizat Egb cu doza uzuală de 120 mg/zi (trei tablete a câte 40 mg). Realizarea acestei cantităţi din ceai de frunze necesită ingerarea mai multor ceşti pe zi (1 kg Egb stas se obţine din 50 kg frunze uscate).
Este necesar de reţinut că efectele benefice după patru până la şase săptămâni de tratament dispar dacă tratamentul se întrerupe.

Începerea tratamentului trebuie făcută numai după consultarea medicului de familie sau a celui specialist, care să fie în cunoştinţă deplină a tabloului clinic al pacientului. În mod deosebit, persoanele care urmează alte tratamente trebuie să ştie dacă sunt sau nu compatibile cu Egb. Se pare că utilizarea aspirinei este contraindicată.

***
Nu trebuie să uităm că, în cazul apariţiei de manifestări adverse, trebuie suprimat tratamentul şi consultat medicul de familie.

Prof. dr. Ioan MILIŢIU
membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2008

Vizualizari: 1230֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI