Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Veşti bune pentru mamele de la ţară

Stimularea creşterii mai multor copii poate fi făcută prin acordarea unor concedii de maternitate pe o perioadă mai lungă şi mai bine plătite, până la 100% din valoarea salariului. De aceeaşi facilitate pot beneficia şi taţii care preferă să stea acasă cu bebeluşii. Aceasta este o propunere venită din partea Comisiei Europene, care ar putea intra în vigoare chiar de anul viitor şi vizează, în primul rând, femeile de la ţară, unde condiţiile de creştere a copiilor sunt mai grele.

Una dintre propuneri prevede ca durata concediului de maternitate, stipulată în legislaţia europeană, să crească de la 14 la 18 săptămâni. O altă propunere se referă la acordarea, pentru femeile cu profesii liberale, dreptul la concediu de maternitate plătit, în cadrul sistemului naţional de asigurări sociale. Mai mult decât atât, femeile care lucrează într-o afacere de familie (de exemplu, o fermă) vor avea dreptul la protecţie socială, beneficiind astfel de sprijin în situaţia în care divorţează sau rămân văduve.
În plus, având în vedere tendinţa de îmbătrânire a populaţiei, UE are o nevoie stringentă ca femeile să se alăture forţei de muncă active. Din păcate, mamele se văd deseori nevoite să renunţe la locul de muncă pentru a-şi putea îngriji copiii. Doar 66% dintre femeile cu copii aflaţi în întreţinere lucrează efectiv.

Responsabilitatea pentru crearea sistemelor adecvate de îngrijire a copiilor revine statelor membre. Însă acestea pot beneficia de sprijin financiar din partea UE, pentru a dezvolta infrastructura necesară. Pentru perioada 2007-2013, suma disponibilă pentru astfel de finanţări se ridică la 500 milioane de euro.

(T.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2008

Vizualizari: 642֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI