Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Reţete de sezon

Legumele pentru murături şi conserve trebuie să îndeplinească anumite condiţii: să fie proaspete, foarte sănătoase şi de cea mai bună calitate.

Varză murată la borcan

Saramura. La 1 litru apă se adaugă 40 g sare şi se amestecă bine pentru a uşura dizolvarea acesteia. La câteva zile se pritoceşte saramura.
Se alege varză bună, nu prea mare, şi se curăţă de frunzele veştede, se taie în sferturi, se aşază într-un borcan mare, larg la gură. Se mai pun peste varză câteva bucăţele de hrean, câteva boabe de porumb şi apoi se toarnă saramura.

Pepeni verzi muraţi (harbuz)

Pepeni verzi, usturoi, gogonele, mere, morcov, ţelină, pătrunjel verde, ardei capia verzi, mărar uscat, cimbru, frunze de ţelină, sare, apă (la 1 litru apă,
1 lingură sare).

Se ia un butoiaş foarte curat, se ung pereţii cu usturoi pisat, se aşază în el pepenii înţepaţi din loc în loc, iar între ei se pun legumele tăiate felii, gogonele şi mere mai mici şi proaspete. Se adaugă căţei de usturoi. Deasupra se aşază frunze de ţelină, crenguţe de mărar, cimbru. Se toarnă saramura rece şi se astupă butoiaşul. Se pitroceşte saramura la 3-4 zile.

Ardei umpluţi cu varză

30-32 ardei graşi, 1 borcan de 10 l, 3 morcovi, 1 ţelină mare şi câteva frunze, 3-4 kg varză albă, 1 varză roşie, 150 g sare, 3 linguri oţet, 4 l apă, zeama stoarsă din varză. Varza albă şi cea roşie se taie foarte subţiri şi se amestecă cu puţină sare să se înmoaie. Morcovii şi ţelina se dau prin răzătoare, se toacă mărunt frunzele de ţelină şi totul se amestecă cu varza stoarsă de la care se păstrează zeama. Ardeii se spală bine, li se taie un căpăcel la codiţă, se curăţă de seminţe şi se umplu cu varza cât mai îndesată fără să se spargă ardeii.

Se aşază în borcan cât mai apăsaţi. Se pune apa la fiert cu restul de sare, cu boabe de piper, puţin chimen şi cu zeama scursă de la varză. Se lasă să fiarbă câteva clocote şi, clocotită, se toarnă în borcan peste ardei şi se acoperă imediat după ce s-a răcit apa. Se pun beţişoare de lemn în cruciş peste ardei ca să nu se ridice în sus. Se acoperă cu celofan, se leagă şi se pun în cămară.

(S. Mariana)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2008

Vizualizari: 1785֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI