Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Plasa antigrindină, o noutate şi pentru sălăjeni

Lupta cu natura, cu fenomenele ce dijmuiesc producţiile agricole uneori până la a le compromite total au determinat agricultorii să iniţieze ori să ia diverse măsuri pentru combaterea acestora. O astfel de iniţiativă a fost luată şi de inginerul Alexandru BIRO din localitatea Ip, judeţul Sălaj, care pe suprafaţa de 10 ha plantaţie intensivă de măr a instalat plasă antigrindină.

Finalizarea investiţiei a fost marcată de un simpozion organizat de OJCA Sălaj şi firma domnului Biro, cu scopul de a promova astfel de sisteme la nivelul întregii ţări. Manifestarea s-a bucurat de aprecierea numeroşilor participanţi - specialişti, cadre didactice din învăţământul superior de specialitate din ţară şi străinătate, cercetători, fermieri din mai toată Transilvania şi, nu în ultimul rând, reprezentanţi ai instituţiilor judeţene - Prefectură, Consiliul judeţean, DADR etc.

„Este o zonă cu mari riscuri - îmi spunea fermierul - o zonă în care grindina cade şi de 4-5 ori pe an, ceea ce face ca producţia să fie compromisă aproape total. Am investit prea mult în această suprafaţă de 10 ha ca să-mi permit să las la voia întâmplării această plantaţie. Aşa m-am hotărât să investesc în acest sistem antigrindină pe care îl recomand tuturor pomicultorilor şi nu numai lor.

Spre deosebire de o plantaţie neprotejată cu plasă, fructele obţinute sub protecţie sunt net superioare din punct de vedere cantitativ, dar mai ales calitativ. Dacă merele afectate de grindină se vând acum cu 0,40-0,50 lei/kg, cele protejate se valorifică loco producător cu 2,00-2,50 lei/kg, ceea ce conduce la obţinerea unui profit ce asigură amortizarea investiţiei într-un an. Sigur, la prima vedere pare o investiţie costisitoare - 9.000 de euro pe hectar, nu-i de colea - dar avantajele obţinute, repet, justifică pe deplin efortul financiar.“

Un întreprinzător, sub coordonarea şi cu sprijinul specialiştilor din reţeaua de consultanţă agricolă a judeţului, a reuşit o investiţie ce merită a fi în atenţia nu doar a celorlalţi fermieri, ci şi a autorităţilor, poate şi pentru a fi sprijinită financiar. Nu întâmplător, dl Biro, în 2007 a obţinut din partea Preşedinţiei României distincţia „Meritul agricol clasa I“. Este un model în ceea ce priveşte promovarea politicilor agricole pe care vă sfătuim să-l urmaţi. Vă asigur că nu veţi regreta.

I. BANU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 19, 1 - 15 OCTOMBRIE 2008

Vizualizari: 2064



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI