Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Pârloaga se întinde pe 3 milioane de hectare
Cum o desţelenim?

Ne place sau nu, dar trebuie să acceptăm ideea că România se află în situaţia jenantă de a crea un program naţional de desţelenire. Suprafeţele agricole abandonate sunt atât de mari, încât unele zone se prezintă ca o adevărată pârloagă.

Prin desţelenire se urmăreşte destrămarea şi descompunerea stratului înţesat cu rădăcini, stoloni şi rizomi şi apoi mobilizarea stratului următor, pentru ca acesta să poată fi cultivat apoi cu plantă potrivită pentru condiţiile care s-au creat în solul înţelenit.

Modalităţi agrotehnice

Există mai multe modalităţi pentru desţelenire:
Întoarcerea completă constă dintr-o arătură care se execută vara sau toamna, la o adâncime de 10-12 cm. Brazda este lată şi se întoarce complet cu 180°, dar nu se fărâmiţează şi nu se aşterne bine pe stratul de dedesubt. Sub brazda răsturnată rămâne o pătură de aer izolatoare. Din această cauză, brazda se usucă şi descompunerea resturilor vegetale se face foarte greu. În această stare nedescompusă ţelina arată intră în iarnă.

În primăvara următoare, feliile de ţelină întoarse se lucrează energic cu grapa cu discuri, pentru a mărunţi brazda şi a pregăti terenul pentru planta care se cultivă. În al doilea an, descompunerea ţelinei, mai ales a celei naturale, nu este încă terminată. Nu putem ara, fiindcă am aduce din nou resturile vegetale la suprafaţă. Se lucrează iarăşi energic cu discul şi cu grapa.

Întoarcerea parţială este un mod de lucru prin care brazda se întoarce cu 45°. Ea rămâne parţial legată de stratul nearat. Pentru a o lipi şi mai mult şi a micşora golurile de aer, arătura se tăvălugeşte. Rezultate şi mai bune se obţin dacă plugul este echipat cu un scormonitor de subsol.

O altă metodă de lucru o reprezintă cojirea cu arătura ulterioară. În acest caz se face o arătură superficială sau se cojeşte la 7-10 cm adâncime. Stratul arat este mai subţire, brazda se sfărâmă mai bine, se destramă, se usucă şi formează o protecţie pentru umiditatea din stratul de dedesubt. După 10-15 zile, se face o arătură de 20 cm, care se execută în bune condiţii de umiditate.

Cojirea şi arătura concomitentă se face cu două pluguri. Primul cojeşte la 8-10 cm, iar al doilea ară la alţi 10 cm. Primul plug aruncă stratul înţelenit la fundul brazdei, iar al doilea îl acoperă. În felul acesta stratul înţelenit intră imediat în descompunere.

Arătura cu plugul cu antetrupiţă este o metodă care permite cojirea şi arătura concomitentă, dar nu cu două pluguri, ci cu unul singur, prevăzut cu antetrupiţă.

Lucrarea ţelinei primăvara este cea mai defavorabilă, fiindcă resturile plantelor de ţelină n-au timp să se descompună. Timpul care rămâne între lucrarea ţelinei şi semănat este foarte scurt şi nu avem posibilitatea să pregătim solul pentru semănat în bune condiţii. Lucrarea de toamnă a ţelinei, pentru semănăturile de primăvară, dă rezultate mult mai bune.

Ing. Emil CHEŞCHEŞ, CLCA Viile Satu Mare
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 19, 1 - 15 OCTOMBRIE 2008

Vizualizari: 776



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI