Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Strongilidozele cabalinelor

Strogilidozele sunt boli parazitare majore ale cabalinelor, produse de diferite specii de viermi rotunzi, de talie mijlocie (câţiva cm), din familia Strongylidae, fiind întâlnite frecvent în perioada păşunatului, dar şi la caii ţinuţi în grajd. Aceste parazitoze sunt foarte răspândite la cabaline, afectând 99% dintre adulţi. Ciclul biologic al parazitului cuprinde două stadii, larvă şi adult.

Paraziţii se dezvoltă în stadiul adult în cecum şi colon (intestin gros), iar ca larve, în sistemul circulator, în mezenter, peretele intestinelor şi în organele interne (ficat, pancreas, pulmon). Femelele parazitului depun „ouă de tip strongil“, care, prin intermediul fecalelor, ajung în mediul extern, unde în condiţii favorabile de temperatură şi umiditate eclozează, rezultând larve care evoluează până la stadiul de larve infestante. Aceste larve se dezvoltă în locuri cu umiditate crescută şi de aceea pe păşune se găsesc în excrementele care au căzut în strat gros, iar în grajd în apropierea adăpătorilor, sub iesle etc.

Contaminarea cabalinelor se poate realiza la păşune, în anotimpul călduros, dar şi la grajd odată cu ingerarea larvelor aflate pe iarbă, furaje şi în apă când există condiţii pentru eclozarea ouălor.

Modul de acţiune al paraziţilor este în funcţie de cele două stadii, adult şi larvă, cu localizări diferite. Viermii adulţi acţionează atât mecanic, în special prin capsula bucală, producând leziuni ale mucoasei intestinale, dar şi prin toxine care acţionează asupra hematiilor, având proprietăţi hemolitice. Formele larvare de strongilide acţionează asupra diferitelor organe interne, producând noduli parazitari care duc la apariţia unor complicaţii precum: hepatită larvară, pneumonie larvară etc.

Cea mai importantă acţiune a lor este însă asupra vaselor de sânge mezenterice (cele care irigă şi înconjoară intestinele calului), în special în cazul larvelor de Strongylus vulgaris, care pătrund în peretele acestora producând anevrisme (dilatarea vaselor sanguine) şi lezionări care duc la apariţia colicilor violente la cai.

Simptome. Manifestarea clinică la cabalinele parazitate nu este întotdeauna evidentă. Ea poate apărea în cazul în care numărul viermilor este foarte mare sau la animalele cu stare de întreţinere proastă. În general animalele slăbesc, obosesc uşor la efort, părul este lipsit de luciu şi sunt anemice. Pot prezenta apetit capricios, diaree sau alternanţă de constipaţie şi diaree, colici uşoare sau grave. Animalele tinere prezintă o stare de slăbiciune avansată, mucoase palide, deranjamente intestinale şi scăderea randamentului de creştere.

Diagnosticul se face prin coroborarea semnelor clinice cu examenul de laborator.

Profilaxie şi tratament. Se recomandă dehelmintizarea profilactică a tuturor cabalinelor, utilizând ECVIROM sau ECVIROM I, începând cu mânjii de 3-4 luni, a tineretului şi adulţilor, de două ori pe an, primăvara, cu 10-14 zile înainte de ieşirea la păşune şi toamna, după 14 zile de la intrarea în stabulaţie. Concomitent, pentru distrugerea larvelor, se recomandă curăţenia mecanică şi deparazitarea adăposturilor precum şi a tuturor ustensilelor din grajd cu soluţii de ROMPARASECT 5% şi ROMPARASECT FORTE.

Dr. Viorica CHIURCIU, doctor în ştiinţe medicale
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 19, 1 - 15 OCTOMBRIE 2008

Vizualizari: 1622



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI