Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Agricultura, ca o fărâmă în Raportul Guvernului

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a prezentat zilele trecute, la Palatul Victoria, Raportul asupra îndeplinirii prevederilor Programului de guvernare. De fapt, a fost un bilanţ în care au apărut numai aspectele pozitive, ca şi cum ţara merge „ca pe roate“. Din păcate, premierul doar a amintit vag realizările din agricultură şi numai cu jumătate de gură.

Domnia sa a ţinut să precizeze că una dintre cele patru priorităţi ale Guvernului pe care îl conduce a fost, la începutul mandatului, Agricultura şi dezvoltarea rurală. Şi-a continuat ideea subliniind câteva realizări foarte importante. Este vorba de angajarea totală, prin programul Fermierul şi a fondurilor alocate prin programul SAPARD.

Premierul a ţinut să facă aceste sublinieri pornind de la convingerea că o infrastructură modernă înseamnă dezvoltare economică, creşterea nivelului de trai şi alte avantaje care decurg de aici, inclusiv crearea unor locuri de muncă în mediul rural. Nimic, absolut nimic despre starea producţiei agricole. De fapt, în sinteza Raportului acest sector a fost omis cu totul.

Degeaba a încercat presa să afle ceva şi despre nerealizările Guvernării, pentru că totul a rămas în „roz“, în ciuda celor două moţiuni simple adoptate de Parlament, inclusiv pe agricultură. După cuvântarea stufoasă a premierului, a urmat alta, la fel de stufoasă, a lui Varujan Vosganian, ministrul economiei. S-a lăudat mai ceva ca Tăriceanu, dar nu a rostit nici măcar un cuvânt despre agricultură.

A făcut câteva precizări referitoare la importanţa agriculturii în ochii Guvernului, cât de frământaţi sunt guvernanţii noştri atunci când este vorba de soarta agriculturii. Parcă-l văd şi acum pe Varujan Vosganian cum îşi freca palmele şi anunţa că agricultura va salva PIB-ul României şi va reduce inflaţia graţie lanurilor de grâu extra, ultra etc.

Aveţi dreptate, domnule Vosganian, agricultura va contribui anul acesta la creşterea PIB cu 1 miliard de euro. Numai că acest avânt are la bază o susţinere financiară din toamna trecută, care nu mai este asigurată în prezent.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 19, 1 - 15 OCTOMBRIE 2008

Vizualizari: 640



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI