Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Eco-Ferm Boldeşti-Scăieni în Europa

Inginerul zootehnist Simon PETRU este unul dintre cei mai fericiţi manageri autohtoni. Conduce de câţiva ani buni cea mai rentabilă societate comercială prahoveană cu profil mixt - Eco-Ferm SRL Boldeşti-Scăieni aparţinătoare cunoscutului grup Cris-Tim.

Din 1979, când a debutat ca şef de fermă la ISCIP Modelu, inginerul Simion a condus ani de zile numai complexe zootehnice, dobândind o bogată experienţă. E convins că „o unitate cu capital integral privat de stat, aşa cum este unitatea de faţă, poate da randament maxim în România“.

Astăzi Eco-Ferm e o societate puternică, cu profil mixt, atât de producere a cerealelor, cât şi de creştere a animalelor.“ Se face agricultură performantă pe 1.000 ha, din care 800 sunt preluate în arendă. Pe un sol mai puţin fertil, în care predomină branciogul, s-au obţinut în acest an producţii de 5.600 kg de grâu/ha (pe unele sole s-a ajuns şi la 6.400), 5.200 kg de orz şi 5.800 kg de triticale/ha. Se cultivă aici legume pe 6.000 mp solarii şi 2,50 ha câmp. Terenurile sunt fertilizate integral cu îngrăşăminte organice, provenite din unitate.

Performanţe de nivel occidental

„Toate activităţile sunt rentabile la noi. Cerealele produse se transformă în carne şi lapte trecând prin FNC-ul nostru. Zootehnia respectă toate canoanele fermelor occidentale, iar rezultatele sunt pe măsură.“

Ferma de porci, cu o capacitate de 5.500 capete pe serie, aduce material genetic olandez. Purceii sunt crescuţi până la 110 kg şi valorificaţi. Calitatea cărnii e deosebită, astfel că 90% din carcasele prezentate în magazinele Cris-Tim din Capitală, din Ploieşti şi din ţară sunt de tip E. Pleacă anual de la Boldeşti 2.000 t de carne în viu, din care rezultă 1.600 t de carcasă.

Vacile cu lapte din rasa franceză Montbeliarde, importate cu cinci ani în urmă, s-au acomodat perfect. De la 100 juninci gestante s-a ajuns în prezent la 384 exemplare, din care 155 vaci cu lapte. „E o rasă bună, atât de lapte, cât şi de carne, spune ing. Simion. Producţia medie anuală a ajuns la 7.200 l anual, în timp ce sporul la tineret taurin la îngrăşat este de 1.400 g/zi. Performanţele noastre le-au egalat pe cele obţinute de crescătorii fracezi“.

Văcuţele prânzesc pe muzică clasică

Pe lângă hrana abundentă şi de calitate, condiţii de igienă excelente, văcuţele franţuzeşti se „hrănesc“ şi cu muzică bună! În timp ce „prânzesc“ ascultă cu plăcere Bach, Mozart sau Vivaldi, dar s-au învăţat şi cu Irina Loghin. Mai puţin cu manelele! Aşa dau ele până la 40-50 l lapte zilnic. Lapte care atinge 3,9% grăsime, iar „Hochland“-ul îl caută pentru brânzeturile de calitate pe care le prepară.

„Dacă acum livrăm anual 850 mii l de lapte, din 2010 vom ajunge la 250 exemplare vaci cu lapte, depăşind milionul de litri“, spune optimist directorul. „Avem în continuare perspective frumoase de dezvoltare. Ţintele proiectelor FADR întocmite de noi şi înaintate forurilor în drept au în vedere, pe lângă achiziţionarea de utilaje performante, şi înfiinţarea unei ferme de reproducţie proprii la porcine, dar şi construcţia unui abator modern performant. Valoarea totală a investiţiilor va ajunge astfel la 6 milioane de euro.“

Ce ar mai fi de adăugat? Nimic mai mult decât faptul că, prin SC Eco-Ferm SRL, la Boldeşti Europa Unită se află la ea acasă.

Miron ŞTEFĂNESCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 19, 1 - 15 OCTOMBRIE 2008

Vizualizari: 5428



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI