Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Târgul de la Arad capătă alură occidentală

În perioada 11-14 septembrie, la Arad, a avut loc cea de-a XIX-a ediţie a târgului internaţional de agricultură, industrie alimentară şi ambalaje, AGROMALIM. Condiţiile create de complexul expoziţional Expo Arad Internaţional, numărul şi calitatea participanţilor au făcut ca AGROMALIM-ul să devină un târg de referinţă în acest sector.

Atractivitatea târgului este dată şi de faptul că se desfăşoară într-o zonă economică extrem de dinamică. Ediţia aceasta a târgului de la Arad a venit cu o noutate din acest punct de vedere: majoritatea firmelor prezente la târg au început să afişeze aranjamentele economice pe care le fac pentru implicarea programelor de finanţare.

Astfel, pe lângă bănci şi firme de consultanţă, mai toate firmele care se respectă acordă posibilitatea de finanţare prin leasing sau sprijin celor care vor să beneficieze de fondurile europene.

Anul acesta, un număr de 270 de firme din Ungaria, Austria, Spania, Germania, Serbia şi Italia au răspuns invitaţiei de a-şi prezenta oferta de produse şi servicii în cadrul târgului AGROMALIM. În ceea ce priveşte designul şi modul de organizare, Ungaria şi Austria ne-au dat o nouă lecţie!

Ofertă ademenitoare de maşini agricole

„Printre firmele cu tradiţie în ceea ce priveşte participarea la acest târg se numără majoritatea producătorilor şi importatorilor de maşini şi utilaje agricole John Deere, Maschio Gaspardo, New Holland, Agrocomerţ, Valtra, Mewi. Ei au început să vină în mod constant din anul 2002“, ne-a spus domnul Cimi Enache, organizator al târgului.

AGROMALIM ocupă locul doi în România după Indagra în ceea ce priveşte spaţiul alocat producătorilor şi importatorilor de maşini şi utilaje. Oferta s-a adresat cu precădere deţinătorilor de exploataţii mari, dar şi micilor fermieri.

Italrulli mizează pe utilajele de mici dimensiuni

Pentru cucerirea pieţei româneşti Itallrulli se bazează pe utilaje de mici dimensiuni pentru săparea şanţurilor şi pentru îngroparea resturilor vegetale, precum şi pe tractoraşele de 30-40 CP care lipsesc de pe piaţă. De altfel, pe perioada târgului o serie de potenţiali beneficiari din România, Serbia, Ungaria, Slovacia şi-au manifestat interesul pentru aceste produse.

„Ştim că puterea de cumpărare este destul de scăzută în rândul fermierilor şi încercăm să găsim soluţii de finanţare însă ne lovim de o problemă. Firmele de leasing finanţează în general persoanele juridice, dar micul producător, temându-se de taxe, nu se înregistrează“, ne-a spus responsabilul cu serviciul tehnic la Italrulli, Andrea Garbellini.

Bălţata Românească, mândria zootehniştilor

În cadrul Expoziţiei Naţionale a rasei Bălţată Românească, aflată la a V-a ediţie, au fost prezentate animalele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Arad (ASVAC) şi ai Asociaţiei Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR). Alături de încă 16 judeţe (12 din Ardeal, 2 din Moldova şi 2 din Banat),

Aradul face parte din arealul de răspândire a Bălţatei Româneşti, în acest judeţ ponderea rasei reprezentând peste 70% din total. De altfel, expoziţia este una reprezentativă pentru Bălţata Românească, încercând să reunească crescători din întreg arealul de creştere a rasei.

Un loc aparte l-a ocupat prezentarea raselor de carne, având în vedere că în această direcţie se îndreaptă, mai nou, strategiile zootehnice. Producţia de carne reprezintă o variantă rentabilă pentru crescătorii care au vaci rămase în afara cotei de lapte.

Produse de uz veterinar, sisteme pentru creşterea animalelor, premixuri, material seminal, animale de rasă, maşini şi instalaţii de muls, tancuri de răcire şi stocare toate acestea au acoperit un spaţiu important din cel alocat expoziţiei.

Echipamente ce prefigurează o nouă gândire

Răzvan Nicolescu, manager, Electric Farmer SRL: „Distribuim pe zona de vest accesorii pentru toate tipurile de animale, vite, oi, cai, porci, păsări. Dintre acestea, de doi ani de zile gardurile electrice merg cel mai bine deoarece se pot amortiza foarte repede şi pot ţine locul oamenilor care trebuie plătiţi lună de lună. Chiar dacă nu au bani mulţi, oamenii au început să mai iasă din ţară, să vadă cum e la alţii şi să aleagă ce este rentabil. Piaţa, de asemenea, a început să se dezvolte şi dacă acum trei ani eram singurul care aducea garduri electrice, acum pot spune că deja am o concurenţă destul de puternică.“

Grijă pentru bunăstarea animalelor
„Denromas services este o firmă cu capital danez care aduce pe piaţa din România ferme de porci şi pui, livrate la cheie. Oferim un sistem complet echipat, cu FNC propriu. Majoritatea clienţilor noştri sunt localizaţi în partea de nord - vest a ţării“, ne-a spus Roxana Ilinca, director marketing.

Atunci când proiectează fermele de pui şi porci, Denromas urmează tendinţele în domeniu, gândindu-se la bunăstarea animalelor, dar şi la posibilităţile financiare ale fermierului care, mai nou, poate face achiziţiile în sistem de leasing oferit chiar de firma daneză. Avansul este de 20%, dobânda de 7%, iar plăţile se fac la 3 sau la 6 luni în funcţie de tipul de fermă achiziţionat.

Un alt mod prin care se vine în sprijinul fermierului este asigurarea cofinanţării de care trebuie să dispună atunci când depune dosarul pentru una dintre măsurile Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

Un alt mod de afacere cu seminţele

Din 1992, Universal Group este reprezentant şi distribuitor exclusiv al companiei multinaţionale Seminis în România. Acesta este cel mai mare producător şi distribuitor de seminţe de legume pe plan mondial, renumit prin cele 4 branduri - Royal Sluis, Petoseed, Asgrow, Bruinsma - care sunt specializate în producerea anumitor tipuri de seminţe.

„În ultimii doi ani am început să aducem biofertilizanţi deoarece sunt foarte eficienţi şi producătorii au început să îi ceară. Colaborăm şi cu firma Koppert din Olanda, recunoscută pe plan mondial pentru producerea bondarilor în condiţii de cultură, utilizaţi în combaterea biologică şi polenizarea pe cale naturală. Aceştia au avut acces pe piaţa românească în urmă cu şase ani, dovedindu-şi de la an la an eficienţa prin creşterea producţiilor de legume şi eliminarea bolilor apărute în urma polenizării artificiale“, ne-a spus reprezentantul Universal Group, ing. Valeria Tudor.

Marea problemă - blocajul financiar

Problema a fost adusă în discuţie de domnul Nae Pătraşcu, reprezentant al firmei Agriferma ce comercializează input-uri pentru agricultură - sisteme de irigaţii, îngrăşăminte, sere, solarii. Cu dumnealui am discutat despre posibilităţile fermierilor de a investi.

„Am trecut de perioada în care oamenii vin şi cască gura, dar acum problema e că nu au bani. Pentru sistemele de irigaţii şi sere avem câteva proiecte Sapard, în general în sudul ţării. În rest, agricultura este blocată de stat şi tot ceea ce înseamnă subvenţie şi despăgubire ori vine târziu, ori nu vine deloc. Degeaba venim la târguri cu oferte care de care mai atrăgătoare, dacă ei nu sunt susţinuţi. În ceea ce priveşte posibilitatea finanţării la bancă, dacă mergi şi ceri un credit pentru agricultură nimeni nu te bagă în seamă“, ţine să precizeze interlocutorul nostru.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 19, 1 - 15 OCTOMBRIE 2008

Vizualizari: 1273



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI