Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Facilităţi pentru producătorii de fructe şi legume

• Sprijinul financiar comunitar este limitat la 4,1% din valoarea producţiei comercializate de fiecare organizaţie de producători.

Guvernul a hotărât, într-o şedinţă recentă, acordarea de sprijin financiar pentru organizaţiile de producători din sectorul legume-fructe şi grupurilor de producători din acelaşi sector, care încă nu au dobândit statutul de organizaţie, dar au fost recunoscute preliminar. Astfel, a fost creată baza legală pentru accesarea sprijinului financiar comunitar de către organizaţiile şi grupurile de producători.

Dimensiunile sprijinului

„Sprijinul financiar comunitar acordat pentru organizaţiile de producători este egal cu valoarea contribuţiilor financiare ale membrilor sau organizaţiei plătite efectiv, dar nu depăşeşte 50% din valoarea reală a cheltuielilor suportate de organizaţie, conform programului operaţional aprobat“, a declarat Camelia Spătaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ce sprijin se acordă

Sprijinul financiar comunitar este limitat la 4,1% din valoarea producţiei comercializate de fiecare organizaţie de producători. Procentul poate fi majorat la 4,6%, cu condiţia ca suma care depăşeşte 4,1% din valoarea producţiei comercializate să aibă ca destinaţie măsurile de prevenire şi gestionare a crizelor.

Organizaţiile de producători pot primi şi sprijin naţional, în temeiul articolului 1, punctul 22 al Regulamentului Consiliului nr. 361/2008, de modificare a Regulamentului nr. 1.234/2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţiile specifice referitoare la anumite produse. Acest tip de sprijin se suportă în proporţie de 60% din fonduri comunitare şi de 40% de la Bugetul Naţional.

Forme de ajutorare

Grupurile de producători recunoscute preliminar beneficiază, pe o perioadă de maximum cinci ani, de finanţarea planului de recunoaştere. Acesta este un ansamblu etapizat de măsuri, pe care un grup de producători, recunoscut preliminar, urmează să le implementeze în vederea obţinerii statutului de organizaţie de producători.

Se poate acorda sprijin financiar în vederea constituirii şi facilitării activităţilor administrative, a cărui valoare se stabileşte pentru fiecare grup de producători, în funcţie de valoarea producţiei comercializate, şi nu poate depăşi echivalentul în lei a 100.000 de euro pentru fiecare perioadă anuală a planului de recunoaştere. Sprijinul se acordă în proporţie de 75% din fonduri comunitare şi de 25% din Bugetul Naţional

Există şi o formă de sprijin financiar acordat direct, care să acopere 75% din valoarea investiţiilor eligibile, conform planului de recunoaştere. Investiţiile eligibile se suportă astfel: 50% contribuţie comunitară, 25% contribuţie de la Bugetul Naţional şi 25% contribuţia grupului de producători recunoscut preliminar.

Gestionarea plăţilor

Gestionarea şi efectuarea plăţii sprijinului financiar destinat grupurilor de producători recunoscute preliminar şi organizaţiilor de producători este responsabilitatea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Recunoaşterea grupurilor de producători atestate preliminar şi a organizaţiilor de producători este autorizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţia tehnică de specialitate.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 19, 1 - 15 OCTOMBRIE 2008

Vizualizari: 778



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI