Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Gâlceavă pe seama calităţii grâului

Şi în anul acesta, la fel ca în alţi ani bogaţi, se aud voci care spun că nu trebuie să ne bucurăm de recolta de grâu. Calitatea grâului pentru panificaţie lasă de dorit, pentru că numai 54% este bun. Acest lucru a fost stabilit de Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA) din Bucureşti, unde au fost analizate probe din 36 de judeţe, ceea ce reprezintă aproximativ 85% din recolta acestui an. Din cele 696 probe de grâu, a rezultat că 375 se pretează la panificaţie, iar 321 sunt de calitate inferioară, având un conţinut redus de proteine şi/sau gluten.

În cazul multor probe este notat: „Conţinut mic de gluten şi calitate slabă“. În această situaţie se află judeţe cu tradiţie în cultura cerealelor, precum Călăraşi, unde din 60 de probe, 37 (62%) au ieşit slab la analiză sau Olt, care din 54 de eşantioane analizate, jumătate reprezintă grâu de slabă calitate.

Cel mai prost grâu din ţară este în Maramureş. De aici au provenit, ce-i drept, numai opt probe, dar toate au fost de foarte slabă calitate. Sub acest procent se află: Mehedinţi - 91%, Tulcea - 78%, Cluj, Covasna şi Harghita - fiecare cu 75%.

Cel mai bun grâu analizat este cel din jurul Bucureştilor, cu 100% calitate. Atâta doar că a fost trimisă la IBA numai o singură probă. Judeţul Brăila, cu 92% grâu foarte bun, reprezintă adevăratul campion naţional la calitate. Aici, din 26 de eşantioane, 24 au fost foarte bune! Urmează Dâmboviţa şi Galaţi, fiecare cu câte 87%, Ialomiţa - 86%, Vrancea - 82% şi Vaslui - 76%. Tot peste medie se află un număr de alte nouă judeţe.

Aşa cum a anticipat ministrul Dacian Cioloş, producţia de grâu şi secară a ajuns anul acesta la 7,755 de milioane tone, de peste două ori mai mare decât în 2007. Anunţul oficial a fost făcut zilele trecute, chiar de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Producţia medie, în 2008, a fost de 3.505 kg/ha, faţă de media anului trecut de 1.561 kg/ha (de 2,25 ori mai mică).

Cantităţile mari din acest an au depăşit chiar şi aşteptările Uniunii Europene care, prin Biroul de statistică Eurostat, a estimat anterior pentru România o producţie de 2,8 t/ha, faţă de 5,4 t/ha la nivelul UE şi peste media ultimilor cinci ani de 2,4 t/ha.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 19, 1 - 15 OCTOMBRIE 2008

Vizualizari: 771



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI