Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Preţul uleiului urcă vertiginos

Datele statistice indică limpede că, de-a lungul anilor, diferenţa dintre uleiul vândut la bursă şi preţul materiei prime era cel mult dublă. Ce-i drept, în ultimii ani, cererea foarte puternică a uleiului de floarea-soarelui a determinat o anume creştere a preţului la acest produs. Dar de această creştere au beneficiat şi fermierii. Astfel, la un preţ al florii-soarelui de 540 $/tonă, preţul uleiului la bursa din Rotterdam a crescut la 1.114 $/tonă. Adică doar la aproape jumătate din preţul pe care îl plătesc în prezent românii pe litrul de ulei. Iar acest lucru se întâmplă în ţara europeană socotită a fi lider pe piaţa florii-soarelui.

Tendinţe pe piaţa mondială

Previziunile privind evoluţia producţiei plantelor oleaginoase sunt mai optimiste ca oricând. Este vorba, în primul rând, de creşterea consumului alimentar, cu deosebire a cererii pentru uleiul de floarea-soarelui.

Evoluţia cea mai spectaculoasă o vor cunoaşte însă ţările care se vor orienta spre principalele trei plante oleaginoase – soia, rapiţă şi floarea-soarelui – care vor produce materie primă destinată obţinerii biodieselului. Această industrie este singura în măsură să aducă un echilibru normal pe piaţa produselor oleaginoase din România.

În momentul în care fermierii vor găsi debuşee de desfacere pe această piaţă, actualii procesatori vor fi obligaţi să se integreze în piaţa europeană unică, care va impune atât preţul seminţelor, cât şi al uleiului.

Consumul alimentar al pieţei europene însumează peste 13 milioane tone de uleiuri vegetale, din care cel de soia, floarea-soarelui şi rapiţă reprezintă aproape 60%.

(I.P.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 2, 16-31 IANUARIE 2008

Vizualizari: 900



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI