Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

În judeţul Iaşi

Un nou an şcolar, aceleaşi deficienţe

• Zeci de şcoli fără autorizaţie sanitară de funcţionare.
• Centralele termice - obiecte de muzeu.
• Şcoală în... casa praznicală.

Început, ca în fiecare toamnă, într-o atmosferă festivă, în prezenţa oficialităţilor mai mici sau mai mari, noul an şcolar a debutat în judeţul Iaşi cu numeroase nereguli, care se perpetuează, iată, an de an.

Ca şi până acum, condiţii precare

15 septembrie a găsit 32% dintre unităţile şcolare din judeţ fără autorizaţie de funcţionare. Aceasta înseamnă că în şcolile care nu au primit această autorizare lipseşte apa potabilă, clădirea nu este corespunzătoare, iar acolo unde există grupuri sanitare, pentru amenajarea cărora s-au cheltuit bani buni, acestea nu sunt racordate la reţeaua de apă ori nu sunt vidanjabile şi lucrările de reabilitare sunt departe de a se încheia.

E adevărat că, aflat în plină campanie electorală, ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, viitor candidat la deputăţie într-un colegiu rural ieşean, a alocat o sumă importantă din banii trimişi de Guvern şcolilor, dar şi aceştia - spun primarii - împărţiţi „pe sprânceană“.

În satul Boureni, din comuna Balş, de pildă, în luna martie a acestui an a început construcţia unei şcoli noi pentru care s-au alocat doar 4 miliarde lei vechi. „Mai avem nevoie, spune primarul Constantin Apostol, de aproximativ 20 miliarde lei, dar nu am fost trecuţi pe listă pentru că şi la împărţirea banilor a fost implicat factorul politic“.

La rândul său, primarul comunei Cristeşti, Constantin Bolohan, reclamă faptul că, din lipsa banilor - aproximativ trei miliarde lei vechi -, nu poate finaliza un nou local de şcoală în satul Homiţa. Drept urmare, 48 de copii vor fi nevoiţi să înveţe în... casa praznicală, deoarece în localitate nu există un alt spaţiu care să ofere condiţii minime pentru desfăşurarea cursurilor.

Încălzirea şcolilor - o problemă

Consiliul Judeţean a solicitat primarilor din 27 de comune să trimită o situaţie cu centralele termice care trebuiau montate, lucru care nu s-a întâmplat până acum şi este posibil ca, şi în acest an, copiii să înveţe în clase neîncălzite. Şi exemplele sunt numeroase: în satul Ungheni din comuna Holboca şi Cilibiu din comuna Golăieşti s-au cumpărat centrale care au costat 38.000 de lei şi respectiv 30.000 de lei, care nu au fost montate, în schimb la şcoala din satul Schitu Duca, care stă să se dărâme peste copii, primarul a fost obligat de către Inspectoratul Şcolar să monteze o centrală termică.

La şcolile din Fântânele (Andrieşeni), Chipereşti (Ţuţora) şi Iazu Vechi (Şipote) au fost montate centralele, dar nu există instalaţiile termice, nădejdea rămânând, ca şi până acum, în sobe. Cât priveşte aprovizionarea cu lemne de foc, aflăm de la Inspectoratul şcolar judeţean că majoritatea şcolilor au asigurate cantităţile necesare de combustibil. Totuşi, în şase şcoli nu există, vorba unui hâtru, nicio surcică.

Cu una cu alta, ca şi în celelalte ierni, în multe şcoli din satele ieşene copiii vor învăţa în aceleaşi clădiri vechi, cu toalete improvizate şi cu apa de băut adusă în sticluţe de acasă. Şi toate acestea în condiţiile în care, în urmă cu mai mulţi ani, se lansa, la nivelul judeţului, cu surle şi trâmbiţe, un program care prevedea dispariţia şcolilor vechi construite din chirpici şi construirea unor localuri noi, dotate pe măsura cerinţelor. Din păcate, toate au rămas la stadiul de promisiune.

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 19, 1 - 15 OCTOMBRIE 2008

Vizualizari: 773



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI