Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Încă nu este târziu

Însămânţarea spanacului de toamnă

În condiţiile din ţara noastră, spanacul se cultivă ca plantă anuală, având o tehnologie de cultură simplă şi puţin costisitoare, mai ales în condiţiile în care şi recoltarea se face mecanizat.

Spanacul face parte din categoria legumelor rezistente la frig, sămânţa încolţeşte chiar la 3-4°C, iar temperatura optimă de creştere şi dezvoltare este de 15-17°C. Culturile de toamnă rezistă bine la iernat, cu condiţia ca până la apariţia gerurilor să fie bine înrădăcinate şi să prezinte 2-3 frunze în rozetă. Pentru culturile succesive de spanac, semănate vara sau la începutul toamnei, trebuie să asigurăm 2-3 udări în mod obligatoriu.

În ceea ce priveşte solul, cel mai bine se comportă pe cele cu textură mijlocie, afânate, bogate în humus, cu pH: 6,5-7,5. În afară de cantităţile însemnate de azot care contribuie la creşterea simţitoare a producţiei, spanacul mai extrage din sol şi cantităţi mari de potasiu, care îi asigură o rezistenţă mai mare la ger. Spanacul răspunde bine şi la aplicarea gunoiului de grajd descompus.

Din punctul de vedere al soiurilor, distingem soiuri care se pretează pentru culturi forţate sau pentru cultura în câmp. Pentru culturi forţate, atât primăvara cât şi toamna se recomandă soiul Viroflex. Dintre soiurile pentru cultura în câmp, cele mai cunoscute sunt Matador şi Matares, care se pot folosi cu rezultate bune şi în culturi forţate atât primăvara, cât şi toamna.

Înfiinţarea culturii

Dacă nu aţi semănat spanac în ultima parte a verii, o puteţi face acum, în luna septembrie - începutul lunii octombrie, pentru a se recolta primăvara, pe la jumătatea lunii aprilie.

Pentru semănăturile de vară-toamnă, după desfiinţarea culturii anterioare solul se prelucrează mai superficial.

Distanţele de semănat variază între 20-40 cm între rânduri şi 5 cm pe rând. Adâncimea de semănat - 2-3 cm. Când se seamănă mecanic cu SUP-21 sau SUP-29, distanţele de semănat vor fi la 25 sau 37,5 cm între rânduri.

Ing. Elisabeta KOMPASZ, OJCA Satu Mare
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 19, 1 - 15 OCTOMBRIE 2008

Vizualizari: 2634֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI